MMF: Viši porezi za bogate za smanjenje nejednakosti

Novac, Euro
MMF: Treba ozbiljnije razmotriti preraspodjelu bogatstva kroz porezne politike i transfere (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u srijedu da su države diljem svijeta suočene s posljedicama rastuće nejednakosti u primanjima, zbog čega bi trebale ozbiljnije razmotriti preraspodjelu bogatstva kroz porezne politike i transfere.

“Progresivno oporezivanje i transferi su ključne komponente fiskalne preraspodjele. Optimalna porezna teorija sugerira značajno više marginalne porezne stope na najviša primanja od sadašnjih stopa”, navodi se u izvještaju Fonda “Fiskalni monitor”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iako je u proteklim desetljećima smanjena globalna nejednakost u primanjima zbog rasta ekonomije zemalja kao što su Kina i Indija, nejednakost unutar samih zemalja je značajno porasla.

Porezne stope na najviša primanja padaju

Naročito je to slučaj u velikim državama kao što su SAD i Kina, što bi, prema ocjenama Fonda, moglo smanjiti ekonomski rast.

MMF je ukazao i da su porezne stope na najviša primanja u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj pale na 35 posto u 2015. godini s prosječnih 62 posto iz 1981. godine.

U Washingtonu se ovog tjedna održava Godišnja skupština MMF-a i Svjetske banke, koja službeno traje od 13. do 15. listopada.

Izvor: Agencije