Ruski inspektori dolaze u BiH

Početkom mjeseca je Rosselkhoznadzor privremeno zabranio uvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju (Al Jazeera)
Početkom mjeseca je Rosselkhoznadzor privremeno zabranio uvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju (Al Jazeera)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović danas je potvrdio dolazak ruske fitosanitarne inspekcije za 18. august u skladu sa dogovorom sa direktorom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosselkhoznadzor) Sergejem Aleksejevičem Dankvertom.

Prije dolaska ruske inspekcije, u Moskvi će 16. augusta biti održan sastanak na visokom nivou između Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Šarović je istakao kako je ostalo vrlo malo vremena za pripremu nadležnih institucija i glavnih izvoznika iz BiH za dolazak inspekcije, ali je uvjeren kako će ova brzo ugovorena misija proteći uspješno, saopćeno je iz kabineta Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak u Moskvi

Informaciju o predstojećem sastanku u Moskvi potvrdio je i Rosselkhoznadzor na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

„Tokom ovog susreta razmotrit ćemo predstojeću posjetu delegacije Rosselkhoznadzora Bosni i Hercegovini kako bi se upoznali sa fitosanitarnim kontrolnim sistemom, kao i posjete mjestima uzgoja i lagerovanja reguliranih proizvoda za buduće poređenje ovih proizvoda sa količinama koje se uvoze u Rusku Federaciju“, navode iz ruske službe.

Početkom mjeseca je Rosselkhoznadzor privremeno zabranio uvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju zbog zabrinutosti Moskve povećanjem obima izvoza voća i povrća u Rusiju u ovoj godini, pa su iz tih razloga zainteresirani za fitosanitarni sustav u BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju bh. voća i povrća.

Privremena zabrana

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba je, u obrazloženju odluke o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, navela i nedostatak potvrde o sigurnosti proizvoda.

Uz to, naveli su i kako je Ministarstvo vanjske trgovine BiH odbilo prihvatiti rusku inspekciju koja je trebala provesti fitosanitarnu kontrolu sistema.

Kasnije je Uprava za zaštitu zdravlja bilja, koja djeluje pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pozvala inspektore iz Rusije kako bi se uvjerili u funkcioniranje sistema u BiH, kao i u obim proizvodnje voća i povrća, te u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda na rusko tržište.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO