Brexit je izazov za britansku ekonomiju

Prema nekim pokazateljima, Velika Britanija ulazi u recesiju, dok drugi podaci dosta optimističnije predviđaju ekonomsku budućnost zemlje. Privrednici su podijeljeni kada je riječ o Brexitu. Jedni ga vide kao smrt za svoj biznis, dok drugi u njemu vide priliku da razviju posao.

U fabrici pištaljki u Birminghamu atmosfera je radna. Isprobava se da sve zvuči kako treba. Ujedno se osluškuje i stanje u britanskoj ekonomiji. Firma Acme Whistles postoji više od 150 godina. Njen vlasnik Simon Topman nije želio da Velika Britanija napusti Evropsku uniju, a sada se nada da će bar napraviti dogovor da ima otvoren pristup evropskom tržištu. Svoje nadanje opravdava ekonomskim razlozima.

“Ukupno 40 posto proizvodnje izvozimo u Evropu. To je veoma važno tržište. Tako nam je blizu i moramo biti prisutni tamo. Prirodno je da budemo na tom tržištu, jer i mi smo Evropljani”, dodaje.

Brexit pomoć ekonomiji

U obližnjoj fabrici proizvode roletne. Ne izvoze ih. Zato je njihov vlasnik Richard Grain optimističan da će zatvaranje evropskog tržišta pomoći cvjetanju njegovog posla.

“Imamo priliku uzeti budućnost u svoje ruke i osloboditi se nekih stvari koje nam se nisu dopadale iz EU-a. Ovako sami možemo imati pravila kakva želimo”, pojašnjava Grain.

“Vrijednost britanske funte dramatično je pala nakon referenduma, to možete vidjeti ovdje. Sa 1,5 dolara za funtu, pala je na 1,3 dolara. Na tom nivou, najnižem u posljednjih 30 godina, drži se i danas”, javlja novinar Al Jazeere Barnaby Phillips.

Važno pitanje koje se nakon provedbe referenduma postavlja u Velikoj Britaniji je šta će se dogoditi s berzama. I Indeks FTSE 250, koji uključuje mnoge važne britanske kompanije, također je zabilježio oštar pad nakon referenduma. No, on se ipak oporavio. Manje-više dosegao je pred referendumski nivo.

U srcu londonskog finansijskog centra Cityja gradnja nikad ne prestaje. Brexit je sa sobom donio veliku neizvjesnost za nove investicije. No, Brexit nije jedini. Neizvjesnost dolazi i iz ostalih dijelova Evrope.

Mnogo briga za ekonomiju

Finansijski analitičar Michael Hewson kaže da mnogi politički doagađaji mogu dovesti do poremećaja na berzama, ističući kako Brexit nikako nije jedina potencijalna opasnost za vrijednost dionica.

“Sljedeće godine imamo izbore u Francuskoj, također izbore u Njemačkoj, a zabrinuti smo i za italijanske banke i evropski bankarski sektor. Tako da imamo mnogo finansijskih tržišta koja imaju turbulencije. Brexit je svakako dodatna briga, ali veze između Velike Britanije i EU-a se neće mijenjati u skorijoj budućnosti”, dodaje.

Brexit je isprva izazvao šok Cityju i šire. Ali, dok ne saznamo kakav će dogovor premijerka Theresa May napraviti s EU-om, nećemo saznati ni stvarne ekonomske posljedice, kako za Veliku Britaniju, tako i za ostatak sveta. I čekat ćemo, izgleda, godinama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Japanska kompanija SoftBank, dogovorila je preuzimanje britanskog proizvođača mikročipova ARM holdings. Vrijednost japanske investicije procijenjena je na 29 milijardi eura.

Iako su građani Velike Britanije izglasali otcjepljenje od Evropske unije, izmedju ostalog, zbog raširenog uvjerenja da troše previše novca na zajednički budžet, računica otkriva da su sve vrijeme zapravo profitirali. Saznajte ko je stvarni gubitnik nakon BREXIT-a.U Magazinu govorimo o izazovima na građevinskom i tržištu reciklaže u regiji.Pogledajte i zbog čega sve više kompanija plaća […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO