Strelovit rast Nintenda zbog igre Pokemon Go

Igrica Pokemon Go lansirana je za dvije sedmice stekla nevjerovatnu popularnost u svijetu (AP)

Cijene dionica japanske tehnološke kompanije Nintendo porasle su u utorak za novih 14 posto, tako da se u proteklih sedam trgovinskih dana, odnosno od lansiranja igre Pokemon Go u SAD-u, njegova tržišna kapitalizacija i više nego udvostručila – na 4.500 milijardi jena, ili 42,5 milijarde dolara, premašivši vrijednost Sonyja za 400 milijardi jena.

Dionice Nintenda su u utorak porasle na 31.770 jena (300 dolara), što je za 120 posto više u odnosu na njihovu vrijednost sa zatvaranja burze 6. srpnja, prenosi Tanjug agenciju France press.

Rekord je postavljen uprošli petak, kada je vlasnika promijenilo čak 4,5 milijardi dionica ove tvrtke.

Internetska stranica Eurogamer prenosi kako investitori žure kupiti dionice Nintenda iako će korist od igrice imati samo neizravno.

Popularnost u dva tjedna

Pokemoni nisu donijeli korist samo Nintendu, nego i lancu brze hrane McDonalds, koji je u Japanu počeo prodaju paketa s hranom na temu popularne igrice, što je odmah rezultiralo povećanjem prodaje i rastom vrijednosti dionica ove američke tvrtke, prenosi Srna.

Od lansiranja igrice Pokemon Go, prije dva tjedna, ona je stekla nevjerojatnu popularnost među korisnicima u svijetu.

Nova igra podrazumijeva korištenje GPS mapiranja i kameru na mobilnim telefonima i tabletima, pomoću kojih se na različitim stvarnim lokacijama traže virtualni Pokemon likovi.

Pokemon Go je baziran na japanskoj franšizi iz 1990. godine, a njezini tvorci su Pokemon kompanija International, Niantik Inc i Nintendo Co Ltd.

Izvor: Agencije