SAD motivisao rast cijena nafte

Cijene nafte su se prošle sedmice blago oporavile (EPA)
Cijene nafte su se prošle sedmice blago oporavile (EPA)

Cijene nafte su danas porasle, ohrabrene nadom da će jačanje rasta najvećeg svjetskog potrošača, Sjedinjenih Američkih Država, “upiti” dio prevelike globalne ponude “crnog zlata”, koja je imala negativan utjecaj na tržišta.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu porasla je dva centa na 32,80 dolara za barel na robnoj berzi u New Yorku, izvještava AFP.

U Londonu je cijena balera sjevernomorske nafte “brent” za aprilske isporuke skočila za 35 centi, na 35,45 dolara.

Glavni tržišni strateg kompanije CMC Markets u Sidneyu, Michael McCarthy, kaže da bolji pokazatelji od očekivanih o privrednom rastu i prerađivačkom sektoru u SAD ukazuju na rast tražnje za naftom. 

Američke narudžbine trajnih dobara skočile su u januaru 4,9 posto, nakon dva mjeseca pada, pokazali su podaci objavljeni sredinom prošle sedmice.

Ministarstvo trgovine je zatim iznenadilo analitičare u petak revidiranim podacima o rastu američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu, podigavši raniju preliminarnu procjenu od 0,7 procenata na jedan posto.

Cijene nafte su pale oko 70 posto od sredine 2014. godine zbog zabrinutosti u vezi sa dugotrajnom prevelikom ponudom te sirovine, u situaciji kada ekonomski rast vodećih potrošača, kao što je Kina, usporava.

Oporavak cijena

Cijene nafte su se prošle sedmice blago oporavile uslijed očekivanja da će najveći proizvođači smanjiti proizvodnju, međutim McCarthy kaže da su trgovci “jako prizemljili” nagađanja u pogledu sporazuma između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

“Među trgovcima je kredibilitet OPEK-a pao na nulu. Mislim da oni kao organizacija više ne predstavljaju faktor od utjecaja na razmišljanje krajnjih korisnika na tržištu”, rekao je on, prenosi AFP.

“Trgovci jednostavno ne vjeruju da OPEK ima kapacitet da uradi bilo šta”, dodao je.

Saudijska Arabija, kao i Katar i Rusija, prošle sedmice su objavili preliminarni dogovor o zamrzavanju proizvodnje na nivoima iz januara, ukoliko se drugi veliki proizvođači pridruže tome.

Međutim, Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, isključila je svaku mogućnost smanjenja produkcije, a Iran je odbacio da se pridruži zamrzavanju proizvodnje.

Podaci o proizvodnim aktivnostima u Kini će dati “intonaciju” kretanjima cijena nafte ove sedmice, smatra Sanjeev Gupta, šef azijsko-pacifičkog odsjeka za naftu i gas kompanije “Ernst&Jang”, prenosi francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO