Cijena nafte bi mogla pasti na 20 dolara za barel

Vodeći predstavnici naftne industrije okupili su se u Teksasu kako bi pokušali pronaći rješenje za krizu na tržištu, izazvanu niskom cijenom energenta. Ipak, mnogi analitičari su skeptični da će u namjeri uspjeti.

U Houstonu se održava skup koji je privukao svjetsku inteligenciju. Lideri naftnog sektora složni su u jednom: ne postoji šansa za brzu korekciju cijena nafte.

“Mislim da će u 2016. godini cijene i dalje biti niske, ali naredne godine će se tržišta početi konsolidirati te će 2018. godine cijene porasti”, kaže Fatih Birol, predstavnik Međunarodne agencije za energiju.

Pumpe rade više nego ikada, pa su cijene sirove nafte pale sa svog vrhunca od 145 dolara za barel u 2008. godini do sadašnjih 30 dolara. Podijeljeno je najmanje 300.000 otkaza.

‪”Deseci američkih kompanija su na rubu bankrota. Venecuela se suočava sa stopostotnom inflacijom. Čak i kompanije poput Chevrona, koje nikada nisu imale gubitak, sada posluju negativno”, ističe Mike Amon, urednik u The Wall Street Journalu.

‘Oluja kojoj se ne nazire kraj’

Meksički predsjednik Enrique Pena upozorava da su niske cijene zadale težak udarac državnoj naftnoj kompaniji.

“Poput ostalih naftnih kompanija u svijetu, suočava se s izazovima koje pokreću niske cijene nafte i morat će ih premostiti pametnim finansijskim odlukama. PEMEX će se morati usmjeriti na rezanje troškova i postizanje veće efikasnosti, morat će ograničiti ulaganja”, ističe Pena.

Samo u Houstonu je najmanje 60.000 radnika ostalo bez posla od kada su cijene počele padati prošle godine.

“Najbolji stručnjaci država bogatih naftom trenutno se samo mogu nadati da će dugoročni plan vraćanja cijene nafte na 100 dolara za barel uroditi plodom, i to ukoliko cijene ne budu više padale. Neki prognostičari misle da bi cijene mogle oslabiti do nivoa od 20 dolara za barel”, izvještava John Hendren, reporter Al Jazeere.

Američka proizvodnja iz škriljaca, izlazak iranske nafte na svjetsko tržište i slabi napori da se ograniči proizvodnja – sve to je, prema analitičarima, stvorilo savršenu oluju kojoj se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada