Boeing oborio sopstveni rekord u isporuci aviona

Na dan 31. decembra Boeingove zaostale narudžbe iznosile su 5.795 aviona (AP)

Američka kompanija Boeing je, čini se, zacementirala poziciju najvećeg proizvođača aviona na svijetu, pošto je prošle godine isporučila rekordne 762 letjelice, javlja BBC. Ta brojka premašuje raniju prognozu kompanije, koja je predviđala da će u 2015. godini isporučiti između 755 i 760 aviona.

Prošlogodišnjim isporukama Boeing je oborio raniji rekord od 723 isporučena aviona u 2014. godini.

Američki proizvođač je u posljednjem lanjskom kvartalu isporučio 120 aviona tipa 737s, što je malo ispod ciljane stope proizvodnje od 42 letjelice mjesečno.

Rivalska evropska kompanija Airbus treba objaviti podatke sljedećeg utorka, ali se ne očekuje da su njihove isporuke nadmašile broj od 629 aviona, koliko su iznosile 2014. godine.

Uprkos Boeingovim lanjskim rekordnim isporukama, nove narudžbe su pale za pola u odnosu na prošlu godinu.

Aviokompanije, posebno brzorastući prijevoznici na Bliskom istoku i u Aziji, bili su najbolji klijenti u posljednjih nekoliko godina, ali su značajno smanjili nove narudžbe 2014. godine.

Rast obima proizvodnje

Boeing je tokom posljednjih pet godina proširio obim proizvodnje aviona za 60 posto.

Iz kompanije poručuju da će proizvodnja Dreamlinera 787, koji se pravi uglavnom od laganih kompozitnih materijala, čime se smanjuje potrošnja goriva, do 2020. godine porasti sa sadašnjih 10 mjesečno na 14 jedinica.

Boeing je saopćio da su narudžbe za nove komercijalne avione pale na 768 jedinica prošle godine, s 1.432 primjerka godinu ranije.

Na dan 31. decembra Boeingove zaostale narudžbe iznosile su 5.795 aviona, što pokriva više od sedam i po godina proizvodnje sadašnjim tempom, navodi britanski javni servis.

Izvor: Agencije