Bh. voćari osvajaju rusko tržište

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Rusiju u posljednjih godinu dana znatno je povećan, posebno kada je riječ o voću i povrću. Ekipa Al Jazeere posjetila je jednu od brojnih plantaža voća u okolini Gradiške, gdje su se proizvođači udružili i, kako kažu, zajedno krenuli u osvajanje ruskog tržišta.

Dragoja Dojčinović iz Jablanice kod Gradiške 40 godina se bavi voćarstvom. Ima 17 hektara zasada voća, najviše jabuka i krušaka. Tržište je uvijek bilo problem zbog uvoza i niske otkupne cijene, kaže on. Uvijek je ostajalo neprodanog voća. Sve do prošle godine i sankcija koje je Europskoj uniji uvela Rusiji.

„Ove sankcije dobro su nam došle. Zahvaljujući, evo, nekim drugim problemima u Evropi, ali mi smo imali tu sreću da smo uspeli da iskoristimo i brzo se orijentišemo na to tržište i osvojimo ga“, ističe Dojčinović.

U osvajanje su voćari ovog kraja krenuli udruženo i osnovali kooperativu. O uspješnosti te izvozne strategije govore i podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine – u prvih šest mjeseci prošle godine iz BiH u Rusiju izvezeno je voća i povrća u vrijednosti 27.000 eura. U istom periodu ove godine samo jabuka i krušaka izvezeno je u vrijednosti više od pet miliona eura.

Ugovor o trgovini BiH i Rusija imaju već deset godina. Izvoza je bilo i ranije, ali u Privrednoj komori bh. entiteta Republike Srpske smatraju da ima prostora za širenje posla. Kažu da je Rusija zainteresirana i za druge proizvode. Zato bi, smatraju, olakšica bio Sporazum o slobodnoj trgovini.

„Tu se radi o međudržavnom sporazumu koji bi omogućio da se ne plaćaju carine na izvoz iz RS-a, odnosno BiH na teritoriju Ruske Federacije. Ako uzmemo jedan proizvod, ako pričamo o voću i povrću, npr. kada je u pitanju izvoz jabuka negdje između 10 i 15 posto se trenutno plaća ta carina“, objašnjava Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Urod iznad očekivanja

Voćari, uprkos tome, tvrde da im posao dobro ide. Novo tržište ojačalo im je položaj i na domaćem terenu, pa se nadaju dobroj zaradi, jer je ova godina izuzetno plodonosna.

„Za sada se, evo, dobro pokazalo na otkupu kruške i šljive. Znači da ta kooperativa ima svog smisla, a ostalo je sve sada na nama“, govori Dojčinović, inače član Udruženja voćara RS.

Nakon prošlogodišnjih poplava i velikih gubitaka u voćarstvu, ove godine urod bi mogao nadmašiti očekivanja, a dobru organizaciju i ukupnu dobit, javlja iz Gradiške novinarka Al Jazeere, Ljiljana Smiljanić.

„Dio jabuka proizveden na ovoj plantaži namijenjen je za rusko tržište. Voćari još ne znaju tačno kolika će biti zarada, ali se nadaju da će moći da pokriju i gubitke od prošle godine kada su vremenske neprilike nanijele veliku štetu“, dodaje ona.

Izvor: Al Jazeera