Mediji: Atina sprema proglašenje bankrota

Atina pokušava naći novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde eura (EPA)
Atina pokušava naći novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde eura (EPA)

Grčke vlasti spremne su proglasiti bankrot ako se ne dogovore s međunarodnim kreditorima do kraja aprila, navodi britanski Financial Times.

List je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da je razlog tome što Vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima.

Vlada Grčke odlučila je propustiti isplate Međunarodnog monetarnog fonda za maj i juni u iznosu 2,5 milijardi eura ako ne dođe do dogovora, prenosi Srna.

Atina pokušava naći novac za aprilske plate i penzije u iznosu od 2,4 milijarde eura, a do 1. maja mora platiti MMF-u 203 miliona eura, do 12. maja 770 miliona eura, a u junu 1,6 milijarde eura.

“Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac, doći će do bankrota”, rekao je za FT Vladin službenik.

‘Taktika’ za kreditore

Proglašenje bankrota pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi eura bit će šok bez presedana za eurozonu, navodi list.

Međutim, FT navodi da bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo predstavljati taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum s međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

FT smatra da će objavljivanje bankrota Grčke u kratkoročnoj perspektivi najvjerovatnije dovesti do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke pružanju likvidnosti grčkom finansijskom sektoru, zatvaranja grčkih banaka, te povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.

Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz eurozone. Ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu bit će teže zadržati državu unutar ekonomskog saveza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO