Kina ulaže u Latinsku Ameriku 250 milijardi dolara

Kina i zemlje Latinske Amerike sarađuju u oblastima energetike, infrastrukturne izgradnje i inovacija (EPA)
Kina i zemlje Latinske Amerike sarađuju u oblastima energetike, infrastrukturne izgradnje i inovacija (EPA)

Kina je spremna u narednih deset godina uložiti 250 milijardi dolara investicija u zemlje Latinske Amerike, najavio je u četvrtak kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski lider je prisustvovao otvaranju prvog ministarskog foruma Kina – Zajednica latinoameričkih i karipskih država.

“Uvjeren sam da će ovaj susret dati pozitivan signal za produbljivanje saradnje Kine i zemalja Latinske Amerike te da će imati važan i dugoročan utjecaj na napredak u cijelom svetu”, rekao je Xi.

On smatra da u toku narednih deset godina robna razmjena između Kine i zemalja Latinske Amerike može dostići 500 milijardi dolara.

Kina i zemlje Latinske Amerike sarađuju u oblastima energetike, infrastrukturne izgradnje i inovacija.

Eskploatacije nafte u Venecueli

U međuvremenu su zvaničnici Venecuele i Kine su sklopili ugovore vrijedne 10 milijardi dolara, a polovina se odnosi na investicije u zajedničko preduzeće za eksploataciju nafte.

Potpredsjednik Venecuele Elias Jaua je izjavio da će sredstva biti namijenjena “intenziviranju i ekspanziji istraživanja nalazišta nafte u pojasu rijeke Orinoko, kao i za razvoj poljoprivrede, građevinarstva i industrije”, prenosi agencija AFP.ž

Četiri milijarde dolara će biti izdvojeno za finansiranje povećanja proizvodnje kinesko-venecuelanske naftne kompanije Sinovense, koja eksploatira naftu u pojasu rijeke Orinoko, gdje se nalaze najveće potvrđene rezerve tog energenta u svijetu.

Venecuelanski ministar energetike Rafael Ramirez izjavio je da ugovori sklopljeni s kineskom delegacijom koja se nalazi u posjeti toj južnoameričkoj državi povećavaju vrijednost bilateralne saradnje na 38 milijardi dolara, uključujući i kreditni liniju od 20 milijardi dolara koju je Kina odobrila Venecueli.

Kina je posljednjih godina napravila veliki proboj na tržište Latinske Amerike, a taj azijski gigant je posebno zainteresiran za obimne rezerve nafte u Venecueli.

Izvor: Agencije


Povezane

Peking je spreman da ugosti najveći ekonomski samit Azijsko Pacifičke regije, poznatiji kao APEC iduće sedmice. Međutim, u samoj Kini raste zabrinutost zbog nejednake podjele rastućeg bogatstva koja stvara sve veći jaz između siromašnih i bogatih.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO