Vanredne mjere: Hrvatska fiksira kurs franka na godinu dana

Vlada Hrvatske će Saboru predložiti fiksiranje kursa švicarskog franka na 6,39 kuna (0.83 eura) na godinu dana, izvijestio je na konferenciji za novinare hrvatski premijer Zoran Milanović.

Dodao je kako se u sljedećih godinu dana može pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune, za što će biti potrebna saradnja s Hrvatskom narodnom bankom, jer to nije isključiva nadležnost Vlade, javlja agencija Hina.

200 hiljada građana na udaru

Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana Hrvatske.

U međuvremenu, na kursnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na listu od petka, kuna je oslabila prema švicarskom franku za daljnjih 1,62 posto, na 7,660765 kuna za franak, a u odnosu na sredinu prošle sedmice kurs franka uzletio je za gotovo 20 posto.

Uzlet franka počeo je nakon što je švicarska narodna banka u četvrtak odustala od odbrane minimalnog kursa od 1,20 franaka za euro, tada je i na kursnoj listi HNB-a kurs franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune. Potom je na kursnoj listi utvrđenoj u petak kuna oslabila prema euru za još 1,89 posto, a na danas utvrđenoj listi centralne banke, koja se primjenjuje od sutra, za daljnjih 1,62 posto.

“Nakon kratkog i intenzivnog razmišljanja i razgovora s najbližim suradnicima i guvernerom (HNB-a) odlučio sam da Vlada Saboru uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija”, rekao je Milanović.

“On je građane pozvao da unutar te godine dana svoje kredite iz švicarskih franaka promijene u domaću valutu u kredite u kunama te najavio još niz pregovora i sa HNB-om i sa ostalim bankama”, izvijestila je Ana Mlinarić, reporterka Al Jazeere.

‘Državnička odluka’

Premijer Milanović je kazao da je ta odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana jer se nikad ništa slično nije dogodilo.

“Već prije godinu dana smo reagirali s izmjenom kamatnih stopa, međutim sada se dogodilo to što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o financijskim sudbinama tisuća i tisuća, desetaka tisuća obitelji koje večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu”, rekao je premijer Hrvatske.

Na pitanje o mogućim tužbama banaka, Milanović je izjavio kako je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, te da druge tužbe nisu moguće.

“Tužbe banaka prema građanima dužnicima temeljem ovoga zakona nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane. Dali smo godinu dana predaha, dali smo rješenje, HNB će voditi glavnu riječ”, rekao je hrvatski premijer.

Ponovio je da je slučaj jačanja franka bez presedana pa Vlada nije znala odakle početi te ni od koga nije moguće bilo dobiti jasan savjet, nego je trebalo donijeti političku, državničku i tek na kraju stručnu odluku.

Izvor: Agencije