Plata od 960 eura za pomoćnika u restoranu

Poduzetnici u Njemačkoj suočeni su s problemom nedostatka zanatskih učenika i pomoćne radne snage. Svake godine sve manje mladih upisuje trogodišnje zanatske škole.

U vrijeme ručka osoblje restorana “Tauro” jedva drži korak s brojem porudžbina. U berlinskom distriktu Prenzlauer Berg restorani nude 800 mjesta, a vlasnik jednog od njih Gerd Spitzer treba svu moguću pomoć.

No, na oglas za pomoćne radnike niko se nije javio posljednjih godinu dana.

“Situacija nije ništa bolja ni ove godine, pa smo ponovili oglas. Zbog ovakve situacije, morali smo ponuditi nešto drugo, pa smo plate pomoćnika udvostručili na 960 eura”, ističe Spitzer, vlasnik “Taura”.

On je samo jedan od mnogih poduzetnika koji je morao uvesti takvu mjeru, jer se svake godine sve manje mladih ljudi prijavljuje za pomoćne radnike i obuku koja bi im omogućila napredovanje.

Jaka privreda, mali priraštaj

“Konobarisanje se smatra marginalnim poslom, ali potrebno nam je sve više konobara zbog turista, čiji broj raste. Većina tinejdžera ne voli ovaj posao, jer je težak”, kaže konobar Brian Dilek.

Problem za ovakvo stanje je djelimično u jakoj njemačkoj privredi, koja traži nova radna mjesta, s jedne strane, i malom prirodnom priraštaju, s druge strane.

Zbog toga je radnih mjesta sve više, ali je sve manje onih koji bi ih mogli popuniti. Tu se krije i razlog zbog čega Njemačka, zapravo, ima mali broj nezaposlenih među mladima u poređenju s ostalim evropskim državama.

Osim toga, 2,2 miliona mladih Nijemaca studira, dok se samo 1,4 miliona odlučuje za zanatske škole. Zbog toga toj evropskoj državi nedostaju vodoinstalateri, mesari i kuhari…

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije