Stanari: Veliki projekt ili veliki zagađivač

U Stanarima kod Doboja u toku je gradnja termoelektrane snage 300 megavata. Planirana godišnja proizvodnja električne energije je dva miliona megavata po satu.

Riječ je o prvom takvom projektu u Bosni i Hercegovini nakon tri decenije, vrijednosti blizu 560 miliona eura.

Međutim, već se javljaju sumnje da bi ta termoelektrana od velikog energetskog projekta mogla postati veliki zagađivač.

Termoelektranu grade kompanije iz Kine uz pomoć i savjete stručnjaka iz Švicarske i Njemačke. Osim 350 Kineza zaposleno je i blizu 450 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Trenutno je logistika najveći izazov – oprema i dijelovi stižu iz Kine. Sve se sklapa u Stanarima.

“To podrazumeva transport 110.000 do 120.000 metara kubnih opreme. Mi smo u ovom trenutku negde oko polovine, možda i malo više, dopremili opreme neophodne za završetak objekta. Ovaj sam proces zahteva angažovanje celog regiona. Znači, uključene su i transportne kompanije i infrastruktura i železnica i luke iz celog regiona”, navodi Predrag Cvetković (EFT – Rudnik i TE Stanari).

Stav mještana

Za rad termoelektrane koristit će se ugalj iz rudnika u Stanarima, koji je u vlasništvu EFT grupe. Trenutna proizvodnja je iznad milion tona godišnje, a planiraju je udvostručiti za potrebe termoelektrane.

Do sada je u gradnju termoelektrane uloženo više od 305 miliona eura, površina gradilišta je blizu 30 hektara, a planirano je i više od 50 pomoćnih objekata. U EFT grupi uvjeravaju da projekat poštuje sve standarde Evropske unije kada je riječ o zaštiti životne sredine.

“Ima mnogo ljudi koji ili nemaju dovoljno saznanja ili predznanja da u potpunosti prate. Tu smo, spremni da u potpunosti sa njima dođemo do nivoa da shvatimo značaj ovakvog objekta i za [bosanskohercegovački entitet] Republiku Srpsku i za okruženje, i da stvorimo najbolju moguću saradnju”, ističe direktor Ivica Jakovljević.

Mještani Stanara traže status posebne opštine kako prihodi od rudnika ne bi išli u kasu Grada Doboja. Milivoje Vidović i Vladimir Ristiće slažu se s tim i nadaju da će TE donijeti prihode i radna mjesta. Ipak, Vidovića brine moguće zagađenje.

Problem radna snaga

Radna snaga za termoelektranu je već sada problem. Bosna i Hercegovina nema dovoljno stručnog kadra za ovakav projekat, niti za rad termoelektrane. U potrazi su za radnom snagom i u zemljama regije. Ipak, predvidjeli su to ugovorom s Kinezima. Pet godina nakon izgradnje upravljat će termoelektranom uz njihovu pomoć, navodi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, koja se javila iz Stanara.

“Ova termoelektrana trebalo bi da počne sa komercijalnim radom u septembru 2016. godine. Takođe, trebalo bi da zapošljava 900 radnika. Već su pripremljene i neke zalihe uglja za eksploataciju kako bi termoelektrana mogla da radi neometano u prve dvije do tri godine”, dodaje ona.

Izvor: Al Jazeera