SAD: Za kupovinu duhanskog rivala 25 milijardi dolara

Reynolds će prodati neke svoje i Lorillardove brandove britanskom Imperial Tobacco Groupu za 7,1 milijardu dolara u gotovini (Reuters)
Reynolds će prodati neke svoje i Lorillardove brandove britanskom Imperial Tobacco Groupu za 7,1 milijardu dolara u gotovini (Reuters)

Dva velika američka proizvođača cigareta spojit će se u jednu kompaniju, nakon što Reynolds American kupi svog rivala Lorillarda za blizu 25 milijardi dolara, prenose agencije.

Reynolds American ponudio je Lorillardu preuzimanje po cijeni od 68,88 dolara po dionici, što predstavlja premiju od 2,5 posto u odnosu na zaključnu cijenu u ponedjeljak na Wall Streetu.

Ako se uz cijenu preuzimanja dionica uključi i dug, vrijednost tog ugovora bila bi 27,4 milijarde dolara.

Cijena dionice Lorillarda, koja je porasla 37 posto od februara, kada se počelo špekulirati o spajanju, u utorak uoči otvaranja Wall Streeta spustila se 5,5 posto, na 63,50 dolara.

Pad tržišta zbog odvikavanja

Analitičari ističu da bi spajanje pomoglo tom drugom i trećem američkom proizvođaču da konkuriraju vodećoj Altria Groupi na američkom tržištu.

Na tom tržištu obim prodaje godišnje pada blizu četiri posto, jer se sve više Amerikanaca odvikava od pušenja, no uprkos tome Sjedinjene Američke Države i dalje su najveće svjetsko tržište cigareta, nakon Kine, ujedno i najisplativije.

Reynolds je također objavio da će prodati neke svoje i Lorillardove brandove britanskom Imperial Tobacco Groupu za 7,1 milijardu dolara u gotovini, kako bi otklonio pitanja vezana za zaštitu tržišne utakmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Države planiraju uvođenje prve zakonske regulative za elektronske cigarete. Zakon predviđa zabranu prodaje ovih proizvoda maloljetnicima, ali i marketinška ograničenja.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO