Traži se alternativa ruskom plinu

Ministri energetike sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta sastali su se u Rimu kako bi raspravljali o potencijalnim problemima u isporukama ruskog plina te o mogućim alternativama, budući da ukrajinska kriza ne pokazuje znakove slabljenja.

Kakvu alternativu imamo? To je pitanje na koje će pokušati odgovoriti ministri energetike sedam industrijski najrazvijenijih zemalja.

Zabrinutost zbog krize u Ukrajini

Ključni faktor u trenutačnoj situaciji, kako tvrdi talijanski premijer Matteo Renzi, jest ukrajinska kriza.

“Svi smo zabrinuti zbog ukrajinske krize i moramo pokušati analizirati i raspravljati o suštini tog problema”, rekao je Renzi.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Alternativa koju predlaže američki ministar energetike je nafta i plin iz škriljca. Međutim, metoda hidrauličkog drobljenja kamena škriljca naišla je na veliko nezadovoljstvo među građanima Europske unije.

“Raspravljat ćemo o svim energetskim problemima, poput sigurnosti u isporukama te transportu. Ali moramo poštivati i našu obvezu da se borimo protiv globalnog zagrijavanja ulaganjem u razvoj novih energetskih izvora”, naglasila je francuska ministrica okoliša i energetike Segolene Royal.

Reguliranje cijene plina

Nakon sastanka, ministri će napraviti dokument s prijedlozima koji će biti prezentiran na idućem summitu u Bruxellesu.

Krajem ovog mjeseca, predstavnici Europske unije održat će sastanak s ukrajinskim i ruskim kolegama, na kojem će pokušati regulirati cijenu plina, kako bi se izbjegli eventualni prekidi u isporukama.

Izvor: Al Jazeera i agencije