Na Zapadnom Balkanu 2,5 miliona nezaposlenih

Nezaposleni su u svakodnevnoj potrazi za poslom - i tako godinama (Sanjin Struki? / Pixsell)

U zemljama Zapadnog Balkana ima 2.433.706 nezaposlenih osoba koje čekaju posao na biroima za zapošljavanje, neki čak i po 10 do 20 godina, a prosječna stopa nezaposlenosti na ovim prostorima iznosi 26,8 posto.

Prema posljednjim službenim podacima, najviša stopa nezaposlenosti je u Bosni i Hercegovini i iznosi 44 posto, a najniža u Crnoj Gori, gdje je nezaposlenih 15,05 posto.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za statistiku za veljaču ove godine, nezaposleno je bilo 556.868 radno sposobnih građana, a nominalna stopa nezaposlenosti iznosi 44,6 posto, što je daleko iznad regionalnog prosjeka od 27 posto nezaposlenih.

“Nezaposlenost je ključni problem za sve zemlje Balkana. Došlo je do enormnog rasta nezaposlenosti nakon raspada bivše Jugoslavije i neuspješnog procesa privatizacije u gotovo svim zemljama u regionu. Nakon posljednje ekonomske krize 2008. godine, procenat nezaposlenih u regionu je znatno porastao i ne vidi se kraj tom akutnom problemu”, ocjenjuje stručnjak za gospodarstvo Duljko Hasić u izjavi za Anadoliju.

Političari bez rješenja

Naglašava kako političari i sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i u gotovo svim zemljama regije, ne znaju kako riješiti problem nezaposlenosti, u čemu su se, kako kaže, pokazali vrlo nesposobnima i nekompetentnima.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini dugi niz godina ne nalazi pravo rješenje za gorući problem nezaposlenosti. Zabrinjavajuće je to da bh. političari nisu nikada do sada ozbiljno razgovarali o pitanju zapošljavanja, a posebno mladih ljudi. To se mora naći na dnevnom redu što prije, jer je potrebno stvoriti povoljniji ambijent za ulaganje i otvaranje firmi. U Bosni i Hercegovini je, recimo, za registraciju firme potrebno 37 dana, a za neke dozvole i do 180 dana čekanja. Država mora sprovesti ekonomske reforme i pojednostaviti uslove za otvaranje firmi”, smatra Hasić.

Upozorava i kako država uskoro više neće moći redovito isplaćivati plaće i mirovine, jer mladi ljudi nisu aktivni na tržištu rada i ne mogu do posla.

“S druge strane, zbog nepostojanja perspektive, dvije trećine mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. Pogubno je da imamo toliko mladih na biroima za zapošljavanje”, naglašava Hasić.

Reforme u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj

Slično kao i u Bosni i Hercegovini, prema posljednjim službenim podacima Agencije za statistiku Kosova, tamo je bez posla je najmanje 268.000 osoba, odnosno 35,1 posto radno sposobnog stanovništva, što je, također, iznad regionalnog prosjeka.

Slijedi Srbija, gdje je ukupan broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posljednjeg dana 2013. godine iznosio 769.546 osoba, što je za 1,1 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 28,9 posto.

U Makedoniji je, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, krajem 2013. godine bilo 275.225 nezaposlenih osoba, a stopa nezaposlenosti je iznosila 28,6 posto, također iznad regionalnog prosjeka.

Najmanje nezaposlenih na području Balkana je u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, koje su posljednjih godina provele značajne gospodarske i financijske reforme i tako uspjele privući strane investicije.

U Crnoj Gori nezaposlenost je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u veljači ove godine iznosila 34.920 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti je 15,05 posto.

Evropski prosjek – 10,8 posto nezaposlenih

Prema podacima Službe za zapošljavanje Albanije, u toj zemlji je bez posla 144.000 osoba, uz stopu nezaposlenosti od 16,9 posto.

U Hrvatskoj je broj nezaposlenih s posljednjim danom travnja iznosio 354.449, a registrirana stopa nezaposlenosti, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iznosila je 22,3 posto.

Od ostalih zemalja iz šire regije Balkana, najmanja je stopa nezaposlenosti u Rumunjskoj i, prema posljednjim podacima, iznosi 7,5 posto, nakon koje slijedi Mađarska sa 9,8 posto, Turska 9,9 posto, Slovenija 11,2 posto, Bugarska 12,7 posto i Slovačka sa 14,3 posto.

U zemljama Europske unije (EU), koje također nije zaobišla gospodarska i financijska kriza, bez posla je blizu 26 milijuna osoba, a podaci Eurostata ukazuju kako je stopa nezaposlenosti u siječnju ove godine iznosila 10,8 posto, što je razina koja se nije promijenila od listopada prošle godine.

Najviše nezaposlenih je u Grčkoj (28 posto) i Španjolskoj (25,8 posto), dok najnižu stopu nezaposlenosti u Europi imaju Andora, u kojoj je 2,9 posto nezaposlenih, San Marino s 3,1 posto te Švicarska i Norveška s 3,4 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Ako je od proletera nešto i ostalo, to su najčešće nesretnici koji pred televizijskim kamerama zapomažu.

opinion by Damir Petranović
Published On 30 Apr 2014

Iz Sarajeva je najavljen štrajk upozorenja za kraj maja, dok sindikalisti u Hrvatskoj daju Vladi ‘crveni karton’.

Published On 01 May 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO