Australija se okreće obnovljivoj energiji

Mali otok blizu australske obale koristi se kao model za testiranje obnovljivih izvora energije, a tamo se nadaju kako će se pionirske metode koje primjenjuju koristiti i u drugim zabačenim dijelovima svijeta. Doduše, King Island jedva da se i može nazvati urbanom sredinom, jer na tom otoku, smještenom između jugoistočne obale Australije i Tasmanije, ima više krava nego ljudi. Otok, ipak, postaje prototip jedne od najmodernijih tehnologija.

Tradicionalno, energiju su proizvodili pomoću generatora na dizel, ali danas se oko 2.000 stanovnika i nekoliko industrijskih pogona strujom opskrbljuje i pomoću izvora obnovljive energije. Među najvećim industrijskim potrošačima je tvornica za proizvodnju sira.

“Do sada smo iz obnovljivih izvora dostigli prosjek potrošnje od 7,5 sati struje dnevno. To je dovoljno za napajanje cijelog otoka”, kaže David Brown, inženjer kompanije Hydro Tasmania.

Spajanje dviju inovacija

Ironično, ciljevi iz obnovljive energije postignuti su pomoću zadržavanja dizelskih agregata te namjernom potrošnjom velikih količina energije.

“Problem je u tome što je energija iz vjetra nepouzdana. Ako vjetra nema, svjetla se gase. Ipak, ne valja ni kada je vjetra previše. Višak može preopteretiti sistem”, javlja Al Jazeerin reporter Andrew Thomas.

Prekretnica je napravljena kada su se spojile dvije inovacije: generator koji se pali i troši dizel samo kada proizvodnja iz obnovljivih izvora padne ispod potražnje, te jedan otpornik koji automatski troši struju kada obnovljivi izvori proizvode više nego što je potrebno.

“Postigli smo da tehnologija samostalno izjednači varijable iz izvora obnovljive energije. Kombinacijom ovih tehnologija postigli smo ovakav uspjeh”, konstatira Samantha Meyer iz kompanije Hydro Tasmania.

Iako trenutna proizvodnja iz vjetroturbina zadovoljava potražnju, dizelski generatori proizvode mali višak u slučaju da se uključi neki veliki potrošač. Velika nada je da se kombinacija vjetroelektrana i solarnih panela, koja se koristi na King Islandu, može primijeniti i na druge zabačene dijelove svijeta koji se oslanjaju na dizelske generatore.

Izvor: Al Jazeera