Turska lira na gubitku zbog politike

Turska lira dotakla je historijsko dno u odnosu na dolar. Samo ovog mjeseca izgubila je devet posto svoje vrijednosti.

Uzrok nije ekonomski, već politički. Korupcionaški skandal koji potresa vladu i uključuje i njene najviše zvaničnike. Balon koji bi mogao pući opasnost je koja prijeti Turskoj. Ekonomski bum bi lako mogao preći u strmoglavi pad. Turska lira izgubila je 17 posto svoje vrijednosti za svega mjesec dana.

Poskupjeli proizvodi

Lira je pala na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih nekoliko decenija. Posljedice se već osjete.

Proizvodi iz uvoza već su poskupjeli, inflacija će zasigurno rasti, kompanije su već u problemima kako da plate vanjske dugove… a sve ovo moglo bi rezultirati rastom nezaposlenosti pogotovo među mladima.

“Dramatičan pad vrijednosti turske lire mnoge je iznenadio. Jer dok se svjetska ekonomija borila sa posljedicama finansijskog kolapsa 2008, turska ekonomija samo je napredovala.  Ekonomski rast i očiti prosperitet podigli su popularnost vladajuće AK partije i premijera Recepa Tayyipa Erdogana”, izvještava iz Istanbula Anita McNaught, reporterka Al Jazeere.

No, turska Vlada se  još nije oporavila ni od ljetnih protesta, a sada je pogodio i korupcijski skandal. Ali nije dugo čekala sa odgovorom. Naredila je premještaje hiljada policajaca i sudskih zaposlenika. Potez koji su osudile institucije

“U zemlji u kojoj se zakon ne poštuje, gdje pravosudni sistem ne radi po evropskim pravilima, gdje postoji sumnja u rad naših regulatornih institucija, nemoguće je privući strane investicije”, ocijenio je Muharrem Yilmaz, predsjednik Poslovnog udruženja.

Narušen kredibilitet banke

Ekonomski analitičar Necip Cakir smatra da je i kredibilitet turske centralne banke narušen. Banka je trebala podići kamatne stope, ali vlada, odnosno politika  joj to ne dozvoljava

“Sve bi se lakše riješilo da nemamo ova politička previranja sa elementima korupcije. To sve  pogoršava”, kaže on.

Kriza teško pogađa proizvođače poput Aydina Aslanela. Da bi sašio svoju odjeću godišnje uvozi oko 400 kilometara tkanine. A sav taj materijal mora biti plaćen u dolarima.

“Ne sjećam se da sam ikad bio u ovako teškoj krizi. Imam porodicu, djecu i zaista se borimo da preživimo u ovim uvjetima”, ističe Aslanel.

Turski biznismeni sada samo čekaju nadolazeće izbore ne bi li se situacija u zemlji stabilizirala… uz nadu da im neće donijeti još veće probleme

Izvor: Al Jazeera