Konflikt Japana i Kine u fokusu Davosa

Napetosti između Japana i Kine postale su u srijedu glavna tema na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kada je japanski premijer pozvao na vojnu suzdržanost u Aziji, a uvaženi kineski znanstvenik nazvao ga “izazivačem nereda”.

Japanski premijer Shinzo Abe branio je svoj posjet kontroverznom svetištu za žrtve Drugog svjetskog rata i obrušio se na jačanje kineskih vojnih snaga.

“Moramo zaustaviti vojnu ekspanziju u Aziji, jer bi u suprotnom mogla izmaknuti kontroli”, rekao je Abe sudionicima skupa.

“Koristi od gospodarskog rasta ne bi trebalo trošiti na vojsku, nego ih moramo koristiti za inovacije i ulaganje u ljude”, dodao je.

Abe je također pozvao Kinu da sporove riješe “kroz dijalog i vladavinu prava, a ne silom”, kritizirajući time uspostavu kineske zone zračne obrane oko otoka u Istočnokineskom moru koje kontrolira Japan.

Reakcija Kine

Njegove izjave izazvale su žestoku reakciju kineskog znanstvenika Wua Xinboa koji je japanskog premijera nazvao “izazivačem nereda” i izjednačio ga s nepredvidivim vodstvom Sjeverne Koreje.

“I dok ni Kina ni Japan niti SAD ne žele rat, odnosi će ostati napeti”,  rekao je Wu, dodajući da bi Peking i Tokio trebali uspostaviti mehanizam za kriznu komunikaciju.

“Politički odnosi naših država ostat će vrlo hladni, čak i zaleđeni sve dok je Abe na vlasti u Japanu”, rekao je Wu, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Fudan čija stajališta obično odražavaju politiku kineskih vlasti.

Globalnu elitu okupljenu na Svjetskom ekonomskom  i dalje okupira isto pitanje – kako do održivog rasta.

Abe, Prvi japanski premijer koji je pozvan da otvori Forum u Davos je stigao vlakom i samopouzdanjem čovjeka koji je na pragu da okonča 20-godišnju deflaciju svoje zemlje.

Guru projekta Abenomics, odnosno agresivnog državnog trošenja, tu je da podijeli svoju ekonomsku filozofiju.

Rouhani će se obratiti skupu

Problem je samo u tome što to isto žele i stotine drugih VIP sudionika. A ako igdje postoji mjesto gde je teško iskočiti iz gomile, onda je to ovo. 

“Ne postoji jasan recept ili jednostavan odgovor na pitanje kako da se vratimo na performanse koje su i izvodljive i održive, na koje smo posebno mi iz zapadnih ekonomija navikli prije kraha 2008. godine”, kaže John Lipsky sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Davos se najčešće opisuje kao događaj za razmjenu posjetnica. Ili, kako ga je još slikovito opisao gradonačelnik Londona Boris Johnson, konstelacija ega uz orgiju međusobnog obožavanja.

Voljeli to ili ne, tek ovdje, visoko u Švicarskim Alpima, svakog se siječnja okupljaju najmoćniji ljudi na planetu.

Zvijezda Davosa ove godine čini se da će biti iranski predsjednik Hassan Rouhani. Njegovoj zemlji je možda upućen, pa potom povučen poziv za sudjelovanje na razgovorima o okončanju rata u Siriji nedaleko odavde, ali Rouhanijeva pozivnica u Davos je neupitna. 

“Mislim da ono što predsjednik Rouhani želi od ovog foruma jest kredibilitet. Ovdje namjerava predstaviti prijateljskije lice Irana i  želi ovu publiku uvjeriti da je netko s kim se može poslovati”, smatra ekonomist Nariman Behrevish.

I Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ovdje, u istom kongresnom centru, ali ne očekuje se da će se susresti, ni na hodniku.

No, na ovom mjestu politika i ekonomija rijetko kad idu jedna bez druge. Kao u slučaju jedne od ključnih tema i ove godine, nezaposlenosti mladih.

‘Zli blizanci’

“Ako kao globalni lider sagledate ovaj problem i zapitate se zašto je on toliko važan, pomislite samo na mlade danas, tinejdžere one u ranim dvadesetim, oni su lideri sutrašnjice. Ako izgubimo ovu generaciju tko će nas voditi sutra”, pita se ekonomistica Jennifer Blanke.

Iz godine u godinu na ovom mjestu se postavlja i pitanje ne toliko tko će voditi Europu, već u kojem smjeru.

Tu raspravu je dodatno uskomešao izvršni direktor francuskog energetskog giganta Total, koji ju je nazvao zemljom u razvoju.

“Zli blizanci”, kako Christophe de Margerie naziva visoku nezaposlenot i privrednu stagnaciju starog kontinenta, i dalje će biti njezin najajči protivnik.

Naravno, ako se ove godine u Davosu ne smisi nešto novo.

Izvor: Al Jazeera i agencije