G20: Dogovor o jačanju ekonomskog rasta

Čelnici zemalja G20 na današnjem sastanku u Sankt Peterburgu jednoglasno su usvojili deklaraciju za akcioni plan u cilju jačanja ekonomskog rasta, zapošljavanja mladih i sprečavanja utaje poreza.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio je da postoji konsenzus o tome u kom pravcu treba da ide globalna ekonomija.

Istovremeno, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavila je plan za suzbijanje utaje poreza međunarodnih kompanija.

Domaćin samita G20, ruski predsjednik Vladimir Putin, kao jedan od glavnih zadataka dvadeset najrazvijenijih i ekonomija u razvoju, označio je usvajanje mjera za “stabilan i izbalansiran globalni ekonomski rast”, kako bi se izbjegli sistemski rizici i mogući novi zastoji.

“Potrebno je osigurati se, ne samo od povratka krize, nego i obezbijediti dugotrajan i stabilan rast globalne ekonomije. To možemo uraditi jedino kroz ekonomski razvoj”, rekao je on.

Na radnim sastanku grupe, lideri G20 naglasili su potrebu za novim investicijama u kompanije i stvaranjem novih radnih mjesta.

“Krajnji cilj napora koji ulažemo proteklih godina jeste zapošljavanje, čak iako se čini da smo ponekad previše fokusirani na finansijsku i monetarnu stabilnost. Ali, bez stabilnosti, nema rasta, a bez rasta nema novih radnih mjesta”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy.

Investicije u manje razvijenim državama

Lideri G20 podržali su i plan podrške ekonomskog rasta i zaposlenosti u najmanje razvijenijim zemljama, a taj program predviđa i prihvatanje posebnih mjera za stimulisanje investicija i nesmetan protok kapitala.

Osim zapošljavanja, u centru pažnje su bile globalne kompanije koje posluju na internetu i preko granica. Prema planu OECD-a, te kompanije trebale bi plaćati veće poreze.

“Ono šta očekujemo u narednih nekoliko mjeseci, ili narednoj godini, jeste da dobijemo nadležnost nad 120 tjela koje danas razmjenjuju informacije, te da uvedemo automatizam u njihovoj komunikaciji. To bi proces učinilo efikasnijim i, nadam se, osiguralo nekoliko milijardi zemljama kojima je taj novac potreban”, rekao je Angel Gurria, generalni sekretar OECD-a.

Proteklih godina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka uložile su velike napore kako bi međunarodne kompanije plaćale veće poreze. Ali to su iskoristile druge evropske zemlje poput Irske i Luksemburga, tako što su ublažile poresku politiku i time privukle velike korporacije. Upravo bi takve zemlje mogle biti prepreka planu OECD-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Velika Britanija prije nekoliko mjeseci objavila je rat utajivačima poreza. Na listi tako reći neprijatelja ne nalaze se samo globalne kompanija poput Starbucksa, Googla i drugih, protiv kojih lobira i na sastancima zemalja G-20. Britanija je krenula u borbu i protiv malih utajivača. No postoji jedan problem. Neki od njih su u bjegu.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO