Medvedev: Rusiji prijeti ekonomski ‘ambis’

Medvedev: Trenutak za jednostavne odluke je prošao (EPA)

Ekonomija Rusije nalazi se na prekretnici, a ta država rizikuje da padne u „ambis“ ako ne pokrene ozbiljne reforme u cilju podsticanja dugoročnog privrednog rasta, upozorio je u petak premijer najveće države svijeta Dmitrij Medvedev.

Šef ruske Vlade je za ekonomski dnevnik Vedomosti rekao da bi posljedice ignoriranja ekonomskih problema u Rusiji bile velike, dodajući da je neophodno popraviti investicionu klimu, radnu produktivnost i pravni sistem, ukazujući na to da je Rusija suočena s historijskim izborom, javlja agencija AFP.

„Trenutak za jednostavne odluke je prošao. Ne smijemo potcijeniti ekonomske izazove koji su danas pred nama“, rekao je Medvedev, navodeći da je trenutna ekonomska prognoza za Rusiju dosta pesimistična i da na nju utiče kombinacija eksternih okolnosti i neriješenih problema kod kuće.

Sporiji tempo

On je kazao da ruski privredni rast ove godine, po svoj prilici, neće premašiti dva posto, što će biti prvi put od 2009. godine da ekonomija Rusije napreduje sporijim tempom od prosjeka globalne ekonomije.

„Na prekretnici smo. Rusija može nastaviti sa sporim ekonomskim rastom ili napraviti ozbiljan korak naprijed. Taj drugi put je pun rizika, ali je kretanje prvim putem još opasnije, to je put ka ambisu“, upozorio je on.

Izvor: Agencije