Utaja poreza tema sastanka G20 u Rusiji

Ministri finansija i guverneri banaka 20 najjačih svjetskih ekonomija (G20) stigli su na sastanak u Moskvu. Fokus razgovora bit će problemi slabog ekonomskog rasta te visoke stope nezaposlenosti.

Također, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj  (OECD) bi trebala predstaviti plan kojim bi se trebalo spriječiti izbjegavanje plaćanja  poreza.

Počeo je sastanak ministara finansija G20. Prva tačka dnevnog reda je oporezivanje međunarodnih kompanija. Naime, vjeruje se da kompanije koje svoje usluge prodaju putem interneta izbjegavaju plaćanje poreza te da na taj način svjetske ekonomije gube milijarde dolara godišnje.

“Međunarodni poreski zakon osigurava da kompanije ne plaćaju porez u dvije države. Dvostruko oporezivanje se treba izbjegavati. Ali, nažalost, pravila su rezultirala duplim neplaćanjem, što sada moramo ispraviti”, kazao je Angel Gurria, Generalni sekretar OECD-a.

Bijes i nezadovoljstvo

Sve veći broj slučajeva utaje poreza dospijeva u javnost, što stvara bijes i nezadovoljstvo građana.

Ministar poslova Francuske Pierre Moscovici je rekao: “Jasno je da su međunarodne kompanije razvile šemu bez presedana za izbjegavanje pritiska za oporezivanje. Pojedini primjeri dostupni su javnosti nakon preliminarnih saslušanja na sudovima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, kao što je slučaj s digitalnom ekonomijom. Primjeri pokazuju da su određene kompanije uspjele ostvariti stopu od tri do četiri posto na njihov ukupan globalni prihod.”

U decembru prošle godine britanska javnost je uputila buru protesta na poslovanje kompanije Starbucks, koja je profit ostvaren u Velikoj Britaniji dodijelila predstavništvu u Irskoj, koja ima manje poreske stope.

Ministar finansija Velike Britanije George Osborne očekuje da će uvesti pravila koja će zaustaviti takvu praksu.

‘Jasna volja’

“Postoji jasna volja vodećih svjetskih ekonomija da postignu napredak u ovoj oblasti. Ne bih da predviđam detalje razgovora u naredna dva dana, ali mogu predvidjeti progres”, ocijenio je Osborne.

Rusija je na dnevni red uvrstila i pitanje kvantitativnih olakšica koje se primjenjuju u mnogim zapadnim ekonomijama.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je rekao: “Budući da se problem nestabilnosti finansijskih tržišta nedavno vezao na varijacije provedbe programa kvantitativnih olakšica, mislim da govorim u ime većine kada kažem da trebamo imati generalno provedbu takvih programa. Na taj način bi i investitori bolje znali u koje instrumente da investiraju i pod kojim uslovima.”

Konkretni dogovori sastanka G20 očekuju se u subotu, kada se sastanak završava. Za sada je postignut dogovor da OECD u naredne dvije godine predloži konkretne mjere protiv utaje poreza, koje će se u formi zakona primjenjivati internacionalno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sa samita G20 u Meksiku stigla je važna inicijativa. Ministri finansija Njemačke i Velike Britanije predložili su da najveće ekonomije svijeta formiraju zajednički front u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza u okviru trgovine na internetu.

Published On 06 Nov 2012

Ekonomski rast, finansijska stabilnost i budžetska odgovornost – obećanja su koja su postavili Evropljani pred lidere zemalja G20.

Published On 20 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO