Ministar finansija Kipra podnio ostavku

Sarris napušta Vladu samo sedmicu nakon što je okončao pregovore sa Briselom oko paketa pomoći (Reuters)

Ministar finansija Kipra Michalis Sarris podnio je u utorak ostavku, koju je  prihvatio predsjednik te države.

Sarris napušta Vladu samo sedmicu nakon što je okončao pregovore sa Briselom oko paketa pomoći, da bi spasio državu od finansijskog kolapsa.

Izjavio je da poziciju napušta zbog komisije koja je u utorak počela istragu o tome zbog čega je došlo do krize.

Michalis Sarris je bio predsjednik Upravnog odbora Banke Kipra, druge po veličini banke u državi, koja je zatvorena u skladu sa postignutim dogovorom o finansijskoj pomoći.

Komisija za istragu o činjenicama koje su Kipar dovele na rub propasti, osnovana je na inicijativu predsjednika Nicosa Anastasiadisa i posebno će se fokusirati na bankarski sektor i identifikaciju najodgovornijih.

Istraga bez povlaštenih

Kiparski predsjednik je u kratkom pismu napisao: “Sa žaljenjem sam primio ostavku ministra finansija Michalisa Sarrisa. Želim da mu se zahvalim.“

Sarrisa će nasilijediti aktuelni ministar rada Harris Georgiades.

Kiparski predsjednik u utorak je, pred novinarima, ponovio da u istrazi neće biti zaštićenih – pa makar to bili i članovi njegove porodice. Ili on sam.

“U posljednje vrijeme čak sam i ja pod lupom. Tražim od vas da prioritetno istražite sve optužbe koje su usmjerene na mene, direktno i indirektno. I nemojte se ograničavati samo na moju rodbinu, već proširite istragu i na advokatsku kancelariju gdje sam bio partner“, poručio je kiparski predsjednik.

Izvor: Al Jazeera