Škoda proizvela 15-milioniti automobil

Sa 939.200 prodatih vozila u 2012. godini, Škoda je srušila sve rekorde u svojoj 118 godina dugoj historiji postojanja (Reuters)

Jubilarni primjerak srebrne Škode Octavije treće generacije napustio je matičnu tvornicu Mlada Boleslav, a vozilo će, kao VIP-limuzinu, koristiti Škoda Tehnološki centar Česana.

Brojka odrojka,15 miliona proizvedenih vozila govori u prilog dinamičnom rastu marke Škoda. Od toga je trećina, odnosno oko pet miliona vozila, prodata samo u posljednjih šest godina.

Do 2018. godine češki proizvođač namjerava povećati godišnju prodaju na najmanje 1,5 miliona primjeraka.

Sa 939.200 prodatih vozila u 2012. godini, Škoda je srušila sve rekorde u svojoj 118 godina dugoj historiji postojanja.

“Cijeli Škoda tim veoma je ponosan na ovaj milionski jubilej”, izjavio je predsjednik uprave Škode Winfried Vahland, saopćeno je iz te kompanije.

Novi modeli

“Petnaest miliona proizvedenih automobila oslikava veličanstven razvoj marke Škoda. Već 118 godina stvaramo vozila, od davne 1905. godine. Zbog toga se ubrajamo među svjetske proizvođače automobila s najdužom tradicijom”, dodao je Vahland.

U godinama koje dolaze, Škoda će nastaviti tempo kojim napreduje, kako bi do 2018. godine podigla prodaju na minimum 1,5 miliona vozila.

Najveća modelska ofanziva u historiji ovog branda uspješno se nastavlja s modelima Citigo, Rapid i sada s novom Škoda Octavijom.

U 2013. godini Škoda će predstaviti čak osam novih i redizajniranih vozila.

Nova Škoda Octavia stiže ovih dana na tržište Njemačke i Češke, a već u narednim sedmicama se popularna češka limuzina može očekivati i na ostalim tržištima svijeta.

Izvor: Agencije