Kompanije pozvane da plaćaju pravičan porez

Generalni sekretar OECD-a vjeruje da je potrebno mijenjati zakone (Getty Images)

Ministri finansija Velike Britanije, Francuske i Njemačke pokrenuli su u subotu inicijativu koja ima za cilj da primora velike kompanije da plaćaju pravičan udio u porezu.

Britanski ministar finansija George Osbourne, francuski ministar Pierre Moscovici i njemački Wolfgang Schauble ukazali su da je vrijeme da se pokrene međunarodna akcija radi sprečavanja izbjegavanja plaćanja poreza od strane velikih kompanija, prenosi AFP.

Ovakva inicijativa, koju je podržala studija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), dolazi u trenutku kada oslabljene Vlade zemalja nastoje iskoristiti sva moguća sredstva kako bi ubrizgale nove količine novca u svoje budžete.

“Razgovaramo o nečemu što je legalno. Potrebno je da izmjenimo zakon”, izjavio je generalni sekretar OECD-a, Angel Gurria.

Globalizacija kao sredstvo

Schauble je rekao da je “nepravedno da multinacionalne kompanije koriste globalizaciju kao sredstvo” kako ne bi plaćale pravičan udio u porezu, dok je Moscovici opisao ovo pitanje kao “stvar odgovornosti prema našim građanima”.

Osbourne je ukazao da su sadašnji poreski propisi ustanovljeni prije skoro stotinu godina, i da je od tada u tim propisima malo šta izmijenjeno.

“To znači da poreski sistem ne odslikava način na koji međunarodne kompanije posluju. Želimo da kompanije plaćaju poreze koje odredimo u našim zemljama. A ovo ne može postići samo jedna zemlja. Nijedna zemlja ne može sama stvoriti međunarodni poreski sistem”, dodao je Osbourne.

Američka kompanija za internet trgovinu – Amazon, internet gigant Google, kao i najveći lanac kafeterija na svijetu Starbucks, našli su se nedavno na udaru kritika zbog toga što izbjegavaju plaćanje poreza u Britaniji i drugim zemljama EU.

Izvor: Agencije