Lideri G20 vjeruju u ujedinjenu Evropu

Evropa je dobila podršku 20 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Lideri G20 poslali su jasnu poruku kako će pronaći način da riješe dužničku krizu eurozone, koja je banke srušila na koljena, pokosila radna mjesta i poljuljala vlade širom starog kontinenta.

Ekonomski rast, finansijska stabilnost i budžetska odgovornost – to su obećanja koja su postavili Evropljani pred grupu G20.

Obećanje je prihvaćeno.

Francuski predsjednik Francois Hollande podsjetio je na alate kojim će obećanje i održati.

“Mislim da imamo potrebne mehanizme, oni postoje. Evropski fond za finansijsku stabilnost već je postavljen. Sada je na redu Evropski stabilizacijski mehanizam. Sada, kada imamo ove mehanizme, znamo kojim putem trebamo ići. Imamo potrebna sredstva. I Međunarodni monetarni fond (MMF) sprema dodatni fond. Dakle, iskoristimo te resurse na pravi način u pravo vrijeme”, kaže on.

Članice G20 su u utorak obećale MMF-u uplatiti 361 milijardu dolara.

Blizu 200 milijardi dolara dat će evropske zemlje, dok će ostatak uplatiti ostale svjetske ekonomije.

“Nije bitno ako je potrebno mnogo vremena. To se mora uraditi kvalitetno. Dvije stvari se moraju razvijati paralelno: alati za upravljanje krizom i politička odlučnost za bolju budućnost Unije koju mnogi Evropljani žele, a članice eurozone izražavaju”, izjavila je šefica MMF-a Christine Lagarde.

Riječi povjerenja u Evropu poslao je i američki predsjednik Barack Obama, pokušavajući tako umiriti svjetska finansijska tržišta.

Zajednički ciljevi

“Naši prijatelji u Evropi svjesni su ozbiljnosti situacije, ali oni idu naprijed. Pozdravljam korake koje su do sada napravili ka ekonomskom rastu, finansijskoj stabilnosti i fiskalnoj odgovornosti. Zadovoljan sam što su evropski lideri, ovde prisutni, izjavili da će poduzeti sve neophodne mjere kako bi zadržali integritet eurozone i poboljšali rad finansijskih tržišta. To će razbiti začarani krug između vanjskog duga i banaka te  učiniti troškove zaduživanja održivim”, rekao je on.

S troškovima zaduživanja bori se i premijer Španije Mariano Rajoy.

Prema njegovom mišljenju, najveća korist samita G20 jeste što je Evropa nastupila kao ujedinjena sila u borbi protiv finansijskih problema.

“Evropa je pokazala da je ujedinjena. Zemlje Evropske unije (EU) imaju zajedničke ciljeve, kao i SAD. To je osnovni cilj ovog sastanka, koji dokazuje zajedničke stavove. Mislim da ćemo sa sastanka otići ujedinjeni, s istim ciljevima u vezi sa ekonomskim rastom i zapošljavanjem. Ali stanje svjetske ekonomije danas nije toliko dobro”, smatra Rajoy.

Nakon završetka samita G20, lideri najvećih svjetskih ekonomija očekuju samit EU-a sljedeće sedmice, za koji su evropski službenici najavili kako će predstavljati početak perioda jače integracije, počevši od stvaranja bankarske unije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO