Konzorcij NEVS novi vlasnik Saaba

Saab je, poslije dugotrajne krize, uspio pronaći novog vlasnika (Reuters)
Saab je, poslije dugotrajne krize, uspio pronaći novog vlasnika (Reuters)

Konzorcij National Electric Vehicle Sweden (NEVS), koji je osnovala grupa kineskih i japanskih investitora specijaliziranih za proizvodnju elektromobila, novi je vlasnik švedskog proizvođača automobila Saab, objavila je agencija Bloomberg, pozivajući se na zajedničko saopćenje uprave švedske kompanije i predstavnika NEVS-a.

Kapaciteti Saaba bit će prilagođeni proizvodnji elektromobila, a prvi automobil na bazi modela Saab 9-3 bit će lansiran u prodaju početkom 2014. godine.

NEVS i rukovodstvo Saaba su dogovorili kupovinu aktive Saab Automobile AB, Saab Automobile Powertrian AB i Saab Automobile AB Tools, navodi se u saopćenju, ali se visina transakcije ne objavljuje.

Grupaciju NEVS osnovao je hongkonški proizvođač pogonskih postrojenja National Modern Energy Holding sa 51 posto akcija i japanska investiciona kompanija Sun Investment kojoj pripada 49 procenata akcija konzorcija.

Objava bankrota

Saab je, poslije dugotrajne krize, uspio pronaći novog vlasnika. U decembru 2011. godine švedski Sud je odobrio tom proizvođaču da objavi bankrot.

Generalni direktor švedske kompanije Swedish Automobile NV Victor Muller, u čijem je vlasništvu Saab, odlučio je objaviti bankrot nakon što je bivši vlasnik brenda, američki koncern General Motors, odbacio sve ponuđene varijante za spas kompanije, među kojima i moguću prodaju akcija kineskom proizvođaču Youngman Lotus Automobile i neimenovanoj banci.

Saab, sa sjedištem u Štokholmu, osnovan je 1937 godine, a serijska proizvodnja automobila istoimene marke počela je krajem 1949. godine.

Saab Automobile je prvobitno pripadao kompaniji Saab AB. Švedskog proizvođača automobila 1990. godine je kupio General Motors, da bi ga zatim 2010. godine prodao firmi Spyker Cars.

Izvor: Agencije


Povezane

Prinudni upravnici bankrotirale kompanije su kazali kako postoji nada da će biti postignut dogovor koji će omogućiti nastavak nekih aktivnosti “Saaba”.

31 Dec 2011

Okružni sud odobrio je bankrot švedskog proizvođača automobila, navodi se u saopćenju suda, naredno ročište će biti održano 9. aprila 2012.

19 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO