Solarna energija: Od fantastike do realnosti

Račun za proizvodnju solarne energije sve je manji – najviše zahvaljujući napretku tehnologije i izdašnim subvencijama zemalja poput Kine.

Međutim, punjenje rezervoara auta sunčevim zracima, i dalje je teritorij naučne fantastike.

Rijetki se usuđuju decidno odgovoriti na pitanje u kom trenutku će solarna energija zamijeniti naftu kao primaran izvor energije na zemlji.

Najveći solarni park na svijetu

Predstavnici aktuelne Vlade Srbije i luksemburške kompanije Securum Equity Partners Europe potpisali su ove nedjelje memorandum o izgradnji solarnog parka.

Vlada je preuzela zadatak da osigura zemljište i besplatno ga ustupi na 25 godina.

Novinarima je saopćeno da je riječ o solarnom parku snage 1.000 megawata na površini od 3.000 hektara, a ukupna vrijednost investicije je oko dvije milijarde eura.

Izgradnja najvećeg solarnog parka na svijetu trajala bi tri do pet godina.

U februaru je potpisan i Ugovor između Securuma i “MX Groupe”, najvećeg italijanskog,i trećeg u Evropi,proizvođača fotonaponskih panela.

Taj ugovor predstavlja najveću nabavku ovakvih panela  ikada realiziranu u svijetu i vrijedan je 1,75 milijardi eura.

Reakcije u Hrvatskoj

Plan za izgradnju solarnog parka izazvao je oprečne reakcije u Hrvatskoj.

Kada je upitan da prokomentira vijest, prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar privrede Radimir Čačić izjavio je da njegova država neće dozvoliti da se zemlja pljačka kvazi-investicijama poput onih u solarnu energiju koja je devet puta skuplja od klasične energije. 

Međutim, dodao je i da Hrvatska, kao osmi uvoznik energije na svetu, uvozi više od 50 posto energije i da potroši 400 miliona eura godišnje, kao i da se to mora  promijeniti.

Na zvaničnoj twitter stranici Hrvatske Vlade demantirano je da tamošnja vlada ne podstiče obnovljive izvore energije.

Navedeno je da će Vlada podržavati ulaganja stranih investitora, ali neće davati podsticaje za, kako je navedeno, mizerne rezultate.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sadik Fatić iz Kalesije, vlasnik prve solarne elektrane u regiji, kazao je za Al Jazeeru da i građani Bosne i Hercegovine mogu zaraditi ukoliko se odluče na korištenje obnoviljivih izvora energije. „Zašto da ne? Svakako da mogu, najbolje to pokazuje naše isksutvo“, rekao je on. „Solarne elektrane nema bez poticaja države. Mislim da imamo nabolje […]

U vrijeme kada se u Hrvatskoj očekuje poskupljenje električne energije, građani se sve više zanimaju za korištenje obnovljivih izvora energije. Električna i toplotnu energija iz prirodnih izvora kao što su sunce, vjetar ili otpad, u evropskim zemljama ne samo da su prihvatljiv, već i poželjan način energetskog snabdijevanja, a države to i stimuliraju. U Hrvatskoj […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO