Hrvatska: Otvorena najveća solarna elektrana

Elektrana će proizvoditi više od 400.000 kilovat-sati, što je dovoljno za opskrbu oko 130 kućanstava godišnje (Getty Images)
Elektrana će proizvoditi više od 400.000 kilovat-sati, što je dovoljno za opskrbu oko 130 kućanstava godišnje (Getty Images)

U gospodarskoj zoni Čaporice kod Trilja otvorena je do sada najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, ukupne snage 315 kilovata (kW).
Uređaji fotonaponskog sustava postavljeni su na krovu grupe Ma.Co.T, a instalirala ih je tvrka Adria Sol, koja je dio te grupe.

U solarnu elektranu investirano je oko 600.000 eura, a povrat investicije se očekuje nakon sedam godina.

“Ova solarna elektrana proizvodit će više od 400.000 kilovat-sati (kWh), što je dovoljno za opskrbu oko 130 kućanstava godišnje”, rekao je voditelj projekta Marko Nuić.

Ista tvrtka je prošloga mjeseca otvorila sličnu solarnu elektranu nešto manje snage na krovu svojih pogona u Rijeci.

Izvor: Agencije


Povezane

Naučnik Vladimir Petrović iz Kragujevca napravio je prvu ekološku solarnu toplanu, pomoću koje svom domaćinstvu osigurava besplatno grijanje i struju. Petrović, koji je svojevremeno bio profesor Mašinskog fakulteta i direktor razvoja u jednoj tehnološkoj kompaniji u Njemačkoj, kaže da je ovaj njegov izum jedinstven u svijetu. „Mladi fizičari koji su radili na ovom projetku celu […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO