Portugalu još 15 milijardi eura pomoći

Portugalski premijer Pedro Passos Coelho (AFP)

Vlada u Lisabonu može, prema medijskim izvještajima, očekivati nastavak pomoći iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), i na taj način će postati školski primjer primjene programa štednje.

Stručnjaci tzv. Trojke iz Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u najnovijem izvještaju odobrili su novih 15 milijardi eura, objavio je njemački list Welt, pozivajući se na izvještaj Trojke, a novac će biti isplaćen u aprilu.

“Fiskalno prilagođavanje u periodu 2011-2012. godine je u svakom slučaju izuzetno”, navodi se na preko 70 strana izvještaja, a Delegacija je utvrdila da u Portugalu “nema znakova umora na planu reformi”, prenijela je njemačka medijska kuća Deutsche Welle.

Kredit MMF-a

Suočena sa najgorom recesijom još od 1970-tih i  velikim dugovima, vlada Portugala je prošle godine bila prinuđena od EU i MMF tražiti kredit od 78 milijardi eura.

U zamjenu za kredite iz Evropske unije i MMF-a, zemlja mora sprovesti rigorozan program štednje i suprotstaviti se žestokom otporu stanovništva.

Portugal, najsiromašnija država u Zapadnoj Evropi, je pored Grčke i Irske, treća zemlja u eurozoni koja dobiva međunarodnu finansijsku pomoć.

Mnogi ekonomisti i sada smatraju da će zvanični Lisabon morati, poput Atine, zatražiti drugi paket kredita, s obzirom da se recesija pogoršava, dovodi u pitanje postavljene budžetske ciljeve i smanjuje šanse da se zemlja vrati na međunarodno akcijsko tržište krajem 2013.

Uvjeti tržišta rada

Istovremeno, stručnjaci Trojke su upozorili na mogućnost suočavanja Portugala sa velikim teškoćama, prije svega zbog loših ekonomskih uvjeta.

Konkretno, već u posljednjem kvartalu 2011. godine primijećeno je pogoršanje uvjeta na tržištu rada, koje je bilo drastično veće od očekivanog i može imati značajne posljedice na budžet i socijalnu sigurnost.

Portugalsko ministarstvo finansija nedavno je objavilo da se problemi sa dugovima u zemlji povećavaju.

Shodno tome, budžetski deficit je u januaru i februaru porastao za 799 miliona, dok je godinu dana ranije iznosio 274 miliona eura.

Razlog leži u oštrom ekonomskom padu, i sa tim povezanim poreskim prihodima.

Vlada očekuje ekonomski pad od 3,3 posto, dok je 2011. on iznosio 1,6 posto.

Osnovni dug Portugala je u prva dva mjeseca 2012. utrostručen, što ukazuje da ekonomsko usporavanje presušuje poreske prihode i pojačava bojazan u pogledu budžetskih ciljeva.

Veliko povjerenje Njemačke

Uprkos tome, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's u utorak je saopćila da je restrukturiranje portugalskog duga izvodljivo, budući da je ta zemlja manje zadužena od Grčke i da je pokazala veće sposobnosti za reforme.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble je pohvalio mjere štednje u Portugalu.

“Imam veliko povjerenje u volju i sposobnost portugalske vlade i premijera Passosa Coelha, mog kolege Vitora Gaspara u sprovođenju neophodnih reformi”, kazao je ministar Schauble za Welt.

Član Izvršnog odbora ECB-a Jorg Asmussen je izjavio kako “Vlada u Lisabonu primjenjuje svaku tačku sporazuma sa Trojkom.”

Izvor: Agencije