VW želi kupiti preostale dionice Porschea

Porsche je suočen sa velikim dugovima nakon što se pokušavao udružiti sa VW uzimanjem kredita od 10 milijardi dolara (EPA)

Koncern Volkswagen, najveći evropski proizvođač automobila, blizu je dogovora o kupovini preostalih 50,1 posto dionica Porscheovog odjeljenja sa izradu vozila koje do sada nije posjedovala, tvrde izvori bliski kompanijama.

Odobrenje njemačkih poreskih organa je jedna od prepreka za postizanje tog sporazuma o kome VW i Porsche još pregovaraju, prenijela je agencija Bloomberg.

Navodi se kako VW razmatra osnivanje jedne „kišobran kompanije” za kupovinu dionica, navode izvori koji su željeli ostati anonimni.

Volkswagen rasmatra mogućnost alternativa u odnosu na sporazum iz 2009. godine, kojim se predviđalo potpuno udruživanje do kraja 2011., nakon čega je tužba akcionara protiv Porschea u SAD-u i Njemačkoj zbog navodnog špekulisanja akcijama, iskomplikovala procjenu vrijednosti kompanije.

Glavna alternativa VW-a u odnosu na prvobitni dogovor o udruživanju je razmatranje opcija za preuzimanje preostalih akcija Porscheovog odjeljenja za izradu automobila za 3,9 milijardi eura, ostavljajujći Porsche kao holding kompaniju sa 50,7 procenata Volkswagenovih običnih dionica koje posjeduje.

Konačna odluka

Plan koji se sada nalazi u razmatranju će dozvoliti VW-u da u potpunosti integrira Porscheove poslove na izradu automobila u kojima već posjeduje 49,9% akcija. Nadzorni odbor Volkswagena mogao bi uskoro usvojiti konačnu odluku.

Analitičari vjeruju da je za VW to dobar posao koji bi mogao podići rejting obje kompanije.

Uprava Volkswagena je saopćila da bi udruživanje s Porscheom moglo doprinijeti povećanju profitabilnosti i uštedi 700 miliona eura. Njemački koncern, čiji luksuzni brendovi uključuju Audi, Lamborghini i Bugatti, izrađuje više vozila u jednoj sedmici nego Porsche godišnje.

Porsche je suočen sa velikim dugovima nakon što je pokušavao da se udruži sa VW uzimanjem kredita u vrijednosti od oko 10 milijardi američkih dolara.

Kompanija je pokušala preuzeti Volkswagen 2008. godine kreditnim zaduženjem, ali je taj pokušaj propao i sada se proizvođač luksuznih kola našao u situaciji da ga spašava upravo Volkswagen.

Izvor: Agencije