Britanska maloprodaja budi nade

Neočekivani i impresivan skok od 0,9 posto u oblasti maloprodaje podstiče nade da se ekonomija vraća na uzlaznu putanju (Reuters)
Neočekivani i impresivan skok od 0,9 posto u oblasti maloprodaje podstiče nade da se ekonomija vraća na uzlaznu putanju (Reuters)

U Velikoj Britaniji je maloprodaja napredovala u januaru 0,9 posto, poslije rasta od 0,6 posto iz decembra, što je povećalo šanse da će u prvom ovogodišnjem kvartalu privreda te zemlje ostvariti rast, saopćio je zavod za statistiku u Londonu.

Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije Dow Jones Newswires su predviđali da će maloprodaja pasti 0,4 posto, prenosi AFP.

Zavod je dodao da je obim maloprodaje u januaru uvećan dva posto u odnosu na isti mjesec 2011. godine, zahvaljujći prodaji garderobe i velikim popustima.

Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije Dow Jones Newswires su predviđali da će maloprodaja pasti 0,4 posto.

“Ovo je veliko i veoma prijatno iznenađenje. Uzevši u ozbir da je domaća potrošnja ključni činilac privrednog rasta, neočekivani i impresivan skok od 0,9 posto u oblasti maloprodaje podstiče nade da se ekonomija vraća na uzlaznu putanju”, rekao je ekonomista konsultantske firme IHS Global Insite Howard Archer.

Britanska privreda je u posljednjem kvartalu 2011. godine zabilježila negativan privredni rast od 0,2 posto i ukoliko bi u prvom tromjesečju 2012. godine bio ponovljen sličan scenario, treća po veličini privreda u Evropskoj uniji (EU) i sedma na svijetu bi zvanično zapala u recesiju.

Podaci o bruto društvenom proizvodu (BDP) za tekući kvartal bit će objavljeni u aprilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO