Nastavlja se posrtanje francuske ekonomije

Prodaja Peugeot-Citroena, drugog najvećeg evropskog proizvođača automobila, u novembru je pala 22,9 posto (AFP)

Francuska ekonomija je nastavila posrtati, pokazuju zvanični podaci, pa je prerađivačka aktivnost u toj zemlji ponovo oslabila u novembru, dok je prodaja automobila umanjena za petinu.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni sektor Francuske, koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Market, pao je u novembru na 44,5 poena, prenosi AFP.

Iako su najnoviji podaci bolji u odnosu na oktobarskih 43,7 poena, oni su još daleko od 50 poena, što bi ukazalo na rast prerađivačke aktivnosti.

Anketa Marketa je, također, pokazala da je obim novih narudžbi nastavio bilježiti pad, što ukazuje na slabljenje tražnje u samoj zemlji.

Prošlomjesečni podaci pokazuju da je francuska privreda u trećem kvartalu ostvarila rast od 0,2 posto, ali da je u periodu april-juni oslabila 0,1 posto.

Potonula prodaja automobila

Francuska Vlada i dalje očekuje rast od 0,3 posto za čitavu godinu.

U međuvremenu, prodaja automobila u Francuskoj u novembru je potonula za 19,2 posto, na mjesečnom nivou, odnosno 13,8 posto u prvih 11 mjeseci ove godine, saopćila je danas francuska Asocijacija proizvođača automobila CCFA.

U novembru je u Francuskoj registrirano ukupno 144.694 novih vozila, dodaje se u saopćenju.

Prodaja Peugeot-Citroena, drugog najvećeg evropskog proizvođača automobila, u novembru je pala 22,9 posto, odnosno 17,7 posto za prvih 11 mjeseci ove godine, dok je prodaja Renaulta u novembru potonula 33,5 posto, a u prvih 11 mjeseci 21,7 posto.

Izvor: Agencije