Lactalis kupio polovinu Ljubljanske mlekarne

Ljubljanske mlekarne imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 miliona litara mlijeka (L-M.si)

Francuska kompanija Lactalis, koja je i većinski vlasnik hrvatskog Dukata, kupila je 50,3 posto dionica Ljubljanske mlekarne, vodećeg slovenskog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, objavili su u utorak slovenski mediji.

Posao koji je prošle sedmice Lactalis zaključio s više slovenskih fondova i banaka uz pomoć berzovno-posredničke kompanije Ilirika treba još potvrditi slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Nakon toga Lactalis će morati objaviti ponudu za otkup preostalih dionica, uglavnom u vlasništvu proizvođača mlijeka i njihovih zadruga, prenosi Hina.

Jačanje pozicije

Francuska multinacionalna kompanija najveći je proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu i nakon Danonea druga najveća prehrambena kompanija u Francuskoj, s ukupno 38.000 zaposlenih. Slovenskom akvizicijom Lactalis jača svoju poziciju u regiji jugoistočne Europe, navode slovenski mediji.

Ljubljanske mlekarne imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 miliona litara mlijeka. Cijena po kojoj je Lactalis platio dionice, koje ne kotiraju na berzi, nije poznata.

Poslovni list Finance ocjenjuje da je preuzimanje slovenske mliječne industrije od strane Lactalisa dobar znak kako se u Sloveniji polako odstupa od nekadašnje ekonomske politike “odbrane nacionalnih interesa” koja je godinama destimulirala potencijalne strane ulagače, te da bi zadruge koje imaju preostali dio dionica Ljubljanskih mlekarnih najbolje napravile da u predstojećim pregovorima s Lactalisom pokušaju izboriti što bolje uvjete za proizvođače budući da postoje mišljenja kako će Lactalis ići u racionalizaciju postojeće mreže otkupa mlijeka.

Izvor: Agencije