Privredna vozila VW-a lideri u BiH

Amarok je jedan od dva modela koje je VW uveo na bh. tržište tokom 2011. godine (EPA)

Privredni program njemačkog proizvođača automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini je zabilježio zapažene rezultate tokom 2011. godie u kojoj je „po 13. put zaredom zadržao lidersku poziciju na tržištu“, stoji u saopćenju ASA Auta,zvaničnog predstavnika i distributera VW-a u ovoj državi.

Ukupno tržište privrednih vozila za 2011. u BiH iznosi 1.146 prodatih jedinica što je blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je ukupno 1.097 vozila dobilo nove vlasnike.

Volkswagen privredna vozila su realizovala prodaju od 390 jedinica što predstavlja učešće na tržištu od 34 posto. Ovo je do sada najveće tržišno učešće i u odnosu na prethodnu godinu povećano je za 5,6 procenata.

„U Volkswagenu je fokus na potrebama klijenata, te je za svaki segment osmišljen najbolji model koji sa svakom novom generacijom uvodi nove standarde“, kazao je Almir Čengić, brend menadžer Volkswagen privredna vozila za BiH u ASA Autu.

Lideri po segmentima

On je istakao kako su na bh. tržište uvedena dva nova modela – Amarok i osvježeni Crafter koji uz Caddy i Transporter T5 čine paletu prodaje VW-a u BiH.

„Svi modeli ostvarili su dobre prodajne rezultate i u svojim tržišnim segmentima su lideri. Tu posebno izdvajamo model Caddy koji sa 250 prodatih jedinica zauzima 50% tržišne niše. To znači da svako drugo novo vozilo u ovom segmentu je Volkswagen Caddy“, istakao je Čengić.

Kada je u pitanju svjetsko tržište, privredna vozila Volkswagena također bilježe veliki porast u iznosu od 21,4 % u 2011. godini.

Ukupno je isporučeno 528.800 vozila, a posebno se ističe porast prodaje u centralnoj i istočnoj Evropi, gdje je prodato ukupno 36.500 automobila.

U VW-u očekuju da će trend prodaje privrednih vozila i u 2012. godine ostati pozitivan.

Izvor: Al Jazeera i agencije