OMV prodaje pumpe u BiH i Hrvatskoj

OMV se preusmjerava na istraživanje i proizvodnju, te gas i energiju (EPA)

Austrijska energetska kompanija OMV saopćila je da namjerava prodati svoje podružnice u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

OMV Hrvatska zapošljava 70 ljudi u svom zagrebačkom sjedištu. Sa 63 benzinske stanice u zemlji, OMV trenutno ima tržišni udio od oko 13 posto.

OMV u BiH ima 28 benzinskih stanica i tržišni udio od oko osam posto. U sjedištu OMV BH u Sarajevu zaposleno je 23 ljudi.

“Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac snabdijevanja i zbog toga se sada ispituju opcije za prodaju tih podružnica”, navodi OMV u saopćenju, prenosi Srna.

Razgovori s potencijalnim kupcima počet će u narednih nekoliko mjeseci. OMV je saopćio da pretpostavlja da će kupac nastaviti s radom preduzeća u Hrvatskoj i BiH na istom nivou.

Istraživanje i proizvodnja

OMV odlučuje o strukturi svih potencijalno smanjenih investicija u poslovnom segmentu prerade i prodaje, što bi do 2014. moglo dostići milijardu eura, a uključuje smanjenje prerađivačkih kapaciteta i prodajne imovine.

“OMV-ova strategija je da se fokusira i pojednostavi portfelj. To uključuje postepeno približavanje portfelja od prerade i trgovine prema istraživanju i proizvodnji, te gasu i energiji“, navodi se u saopćenju.

Prošlog mjeseca, OMV-ova podružnica u Turskoj je prodala 52 posto udjela u kiparskom maloprodajnom preduzeću  Kibris Turk Petrolleri Limited Sirketi. 

Izvor: Agencije