Mercator želi preuzeti Pivovarnu Laško

Za preuzimanje Pivovarne Laško Mercatoru bi trebalo oko 500 miliona eura (Pixsell)

Uprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator objavila je u četvrtak navečer da je odlučila dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško, koja je vlasnica 23,34 odsto akcija Mercatora.

Hrvatski mediji prenijeli su izvještaje slovenskih o saopćenju direktora Mercatora Žige Debeljaka u kome se navodi da su o namjeri informirani državni regulatori za tržišno takmičenje i predstavnik zaposlenih u Pivovarne Laško.

Mercator o svojoj namjeri još nije obavijestio akcionare preko informativnog sistema Ljubljanske berze.

Najnoviji potez uprave Mercatora, koja se najviše suprotstavljala prodaji svojih akcija Agrokoru, pokušaj je dodatnog blokiranja Agrokorove ponude.

Za preuzimanje Pivovarne Laško najvećem slovenskom trgovačkom lancu, koji je značajno zadužen, trebalo bi oko 500 miliona eura, koje namjerava prikupiti iz odobrenog vlasničkog kapitala, međunarodnih izvora i dezinvestiranjem na području nekretnina, javila je Slovenska televizija.

Na pitanje da li je takva namjera realna, ili je potez Mercatorove uprave smišljen kao protivudarac pokušajima da ga preuzme hrvatski koncern Agrokor, predsjednik slovenskog udruženja malih akcionara Kristijan Verbič izjavio je za Slovensku televiziju da pozdravlja takvu odluku Mercatorove uprave i da je realno da Mercator preuzme Pivovarnu Laško.

Kolektivni odmor

Time bi se stabilizirala i vlasnička struktura u Mercatoru, smatra Verbič.


Božo Jašovič [Pixsell]

Neki slovenski mediji u četvrtak su izvijestili da je i najnoviji potez uprave Mercatora, koja se najviše suprotstavljala prodaji svojih akcija Agrokoru, pokušaj dodatnog blokiranja Agrokorove ponude.

Mediji podsjećaju i da je Mercatorova uprava najavljivala kupovinu trgovačkog lanca za prodaju tehničke robe Merkur, koji je namjeravala pripojiti, ali je naknadno od toga odustala, iako je u međuvremenu obavila dubinski pregled poslovanja Merkura.

Slovenska televizija navodi da uprava Pivovarne Laško u petak odlazi na kolektivni božićni i novogodišnji odmor, pa će namjeru Mercatora komentirati tek poslije Nove godine, jer Mercator za njenu konkretizaciju, prema zakonu, ima 30-dnevni rok.

Slovenski mediji prenijeli su kraću izjavu za javnost uprave Pivovarne Laško, u kojoj se ističe da će odluku Merkatorove uprave da u roku 30 dana objavi ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško preciznije proučiti narednih dana i postupiti u skladu sa zakonima i mogućim odlukama nadležnih slovenskih institucija.

Najveći pojedinačni vlasnik Pivovarne Laško je Nova Ljubljanska banka (NLB), koja ima 23,9 posto akcija, ali je jedan od većih kreditora Pivovarne Laško, koja ima oko 400 miliona eura kredita.

Dosadašnji direktor NLB-a Božo Jašovič u srijedu je dao neopozivu ostavku, nakon što je, zbog političkih pritisaka, ova banka, kao koordinator konzorcija koji prodaje 52 posto akcija Mercatora, odgodila odluku o prodaji svojih 10,75 posto akcija Agrokoru po cijeni od 221 eura za akciju.

Najveći pojedinačni vlasnik Pivovarne Laško je Nova Ljubljanska banka, koja ima 23,9 posto akcija.

Ostali veći vlasnici Pivovarne Laško su Hypo banka sa 7,2 posto akcija, Gorenjska banka sa 6,3 posto, Banka Celje s 2,1 posto i više drugih manjih slovenskih banaka.

Izvor: Agencije