Portugal uveo mjere štednje

Protugal je zbog mjera štednje bio paraliziran štrajkom (AP)

Portugalski parlament prihvatio je budžet za 2012. godinu sa nepopularnim mjerama štednje da bi osigurao dobijanje 78 milijardi dolara pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Budžetom je predviđeno smanjenje deficita na 4,5 posto bruto društvenog proizvoda. Mjere štednje podrazumijevaju smanjivanje broja radnika u državnoj administraciji.

To će dovesti do privrednog pada od tri posto i Portugal gurnuti u najdublju recesiju od 1974. godine.

Ministar finansija Portugala Victor Gaspar kazao je da će vlada učiniti sve što je potrebno kako bi vratila poverenje stranih investitora.

“Budžet za 2012. i mjere štednje koje on podrazumijeva glavni su akt vraćanja povjerenja stranih investitora“, kazao je Gaspar.

„U perspektivi strukturalne održivosti, ispunjavanje ciljeva budžeta je glavni je faktor u oporavku ekonomije.”

Održane demonstracije

Oko hiljadu demonstranata okupilo se ispred parlamenta tokom glasanja, sa transparentima na kojima je pisalo „ne kradite nam plaće“, izvijestio je Reuters.

Prošle sedmice, sindikati su održali generalni štrajk.

Gaspar je rekao da će postići ovogodišnji cilj za državni proračun nakon što se vlada s bankama dogovorila da prebaci dio novca iz penzionih fondova u državnu kasu.

Inspektori iz Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda su ranije ovog mjeseca pozdravili mjere koje je Portugal do sada preduzeo, ali upozorio da se u budućnosti ne može osloniti na jednokratne mjere poput transfera iz penzionih fondova.

Portugal je preduzeo ovu mjeru, kao i porez od 50 posto na godišnje bonus,e nakon što je vlada otkrila da joj nedostaje novca, rekavši da je takvu situaciju naslijedila od prethodne državne administracije.

Izvor: Agencije


Povezane

Recesija će biti još teža, jer je vlada usvojila nekoliko oštrih mjera štednje u oblasti zdravstva, a sve je više beskućnika i korisnika pomoći. Vlada je prinuđena na budžetske rezove kako bi ispoštovala zahtjeve Evropske unije (EU), no to ima svoju cijenu. Prilog Tanje Alavuk.

Published On 23 Nov 2011

Cilj ovih mjera je dovođenje u red finansija, uprkos širokom nezadovoljstvu javnosti zbog pojedinih mjera.

Published On 12 Nov 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO