Deseti ‘Zagreb Book Festival’ od 13. do 17. maja

Program Festivala sastoji se od 20 književnih događanja koja uključuju panel-diskusije, promocije i razgovore s književnicima, naučnicima, novinarima, prevoditeljima i publicistima.

Krovna tema festivala je 'Frekvencija tišine' (Marko Lukunić / Pixell)

Deseto izdanje književne manifestacije Zagreb Book Festival, s krovnom temom Frekvencija tišine, održat će se od 13. do 17. maja, a na programu je niz razgovora s piscima o aktuelnim društvenim i naučnim temama te trendovima na književnom tržištu.

Festival, koji će se održati u KIC-u, Knjižari Ljevak i Knjižnici Bogdana Ogrizovića, pod okriljem krovne teme Frekvencija tišine istražuje globalna pitanja; geopolitiku, demokratiju, klimatske promjene, mentalno zdravlje – ključne stvari koje utječu na svijet kao i kulturu, stvaralaštvo i slavljenje književnosti, prenosi Hina.

Pod krovnom temom podrazumijeva se tišina kao antipod buci i suvišku informacija kojemu je suvremeni čovjek izložen, kao i šutnja koja omogućava nastavak opresije i za koju je potrebna hrabrost da se prekine.

“U prostorima intimnog i kolektivnog često se u tišini ostaje prisilno. Tišina je tada tamna šutnja kojoj prijete zatomljene i neizgovorene tajne koje bi mogle promijeniti odnose moći, rasvijetliti potisnute teške stvari, razgrnuti nepravde. Takva tišina čezne za svojim glasom, ponekad i krikom”, najavljuju organizatori.

Panel-diskusije s brojnim autorima

Program Festivala sastoji se od 20 književnih događanja koja uključuju panel-diskusije, promocije i razgovore s književnicima, naučnicima, novinarima, prevoditeljima i publicistima, poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla i mnogih drugih.

Panel-diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala. Diskusija pod nazivom Šutnja nije zlato – povijesno prešućivanje okupit će Miljenka Jergovića, Tomislava Jakića i Tvrtka Jakovinu.

Panel Šutjeti na sav glas – tišina i stvaranje okupit će umjetnike i kreativce koji prakticiraju šutnju i tišinu i iz nje crpe snagu, među kojima Dortu Jagić, Dražena Šivaka i Nevena Bradića.

Stranac u noći – strah od Drugog naziv je panela koji se bavi odnosom Hrvata prema inozemnim radnicima. Sudjeluju Drago Hedl, Lucija Mulalić i Margareta Gregurović.

Posljednji panel, Glasniji od tišine – kvir životi ispričani naglas u organizaciji aktivističkog profila Grof Darkula i udruge Dugina obitelj predstavit će treće izdanje “Priručnika za preživljavanje”, a u razgovoru sudjeluju Espi Tomičić, Matea Popov i Ivo Šegota.

Dva okrugla stola posvećena su temama aktualnim u knjižnom svijetu: Pronađeni u prijevodu: ljudi i/ili strojevi prevođenju u doba novih tehnologija, a Europski književni agenti i male književnosti specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti.

Izvor: Agencije