O pravima na 6. AJB DOC Film Festivalu

Pomno odabrana selekcija najboljih svjetskih dokumentaraca u Sarajevu od 8. do 12. septembra.

Šesti festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 8. do 12. septembra u Sarajevu (Al Jazeera)

Šesti festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 8. do 12. septembra u Sarajevu, a vrhunska selekcija dokumentarnih filmova bit će prikazana u Cineplexxu Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru (BKC), dok će program za profesionalce iz dokumentarne industrije biti održan u Kamernom teatru 55.

Kao i prethodnih godina, AJB DOC Film Festival donosi dokumentarne priče iz cijeloga svijeta pod okriljem aktuelne teme Festivala, a ove godine odabrana je tema “RIGHT(S)”.

Organizatori su saopćili da je aktuelna tema odabrana kako bi se ukazalo na sve češće uskraćivanje temeljnih prava i sloboda koje bi trebale imati sve osobe, bez obzira na porijeklo, uvjerenja i način života. Nebrojeno je mnogo istupa o pravu i pravima u okviru političkih i društvenih sistema dok svjedočimo uskraćivanju osnovnih prava najranjivijim grupama.

Univerzalna ljudska prava

Fokus Festivala je na univerzalnim ljudskim vrijednostima pa će tako i dokumentarni filmovi tematizirati osnovna građanska i politička, ali i socijalna, kulturna i ekonomska prava od kojih se kao posebno aktuelne teme ističu prava žena, izbjeglica i migranata, kao i prava medija na slobodno izvještavanje, te pravo na život, ljudsko dostojanstvo, slobodu i slobodan izbor, identitet, mišljenje i mnoga druga prava koja, uprkos međunarodnim sistemima zaštite, bivaju uskraćena i pogažena.

U Takmičarskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitiranju, u selekciji Last Minute Cinema dugometražni dokumentarci, a AJB Prikazuje okupit će najbolje dokumentarce regionalne produkcije.

SmartDoc selekcija rezervirana je za ostvarenja mladih autora, a uskoro će i zvanično biti predstavljen i kompletan program Šestog AJB DOC Film Festivala. Organizatori poručuju da je ovogodišnja selekcija filmova kulminacija njihovog dosadašnjeg rada.

Program četiri festivalske selekcije AJB DOC Film Festivala pod pokroviteljstvom BH Telecoma i treninga u partnerstvu sa Samsungom bit će objavljen uskoro.

Izvor: Al Jazeera