Na Animafestu u Zagrebu više od 300 filmova

Uz nekoliko filmova nominiranih za Oscara, festival će imati 20-ak svjetskih premijera što pokazuje status Animafesta među animatorima koji za svoje premijere ne čekaju slavni Annecy.

Za ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je 1.800 filmova iz 90-ak zemalja (Pixsell)

Svjetski festival animiranog filma „Animafest“, koji će se održati od 5. do 10. juna na više lokacija u Zagrebu, donosi više od 300 filmova, a ove godine taj će prestižni festival ugostiti i rekordnih 400 inozemnih autora.

Umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić podsjetio je da su na prošlom izdanju proslavili 50. rođendan, a kako je od tada umjetna inteligencija (AI) postala sveprisutna, ove godine zatvaraju prvih pola stoljeća i otvaraju novu knjigu u kojoj je budućnost neizvjesna, javlja Hina.

„Tko zna u kojem će se smjeru stvari razvijati, jer postoje skepse da će AI zamijeniti umjetnike. Neki festivali odlučili su da neće primati takve radove, ali mi ćemo ih imati nekoliko u Velikom natjecanju. O toj će se temi govoriti i na okruglom stolu“, najavio je Šuljić.

„Još ne postoji odgovor na pitanje kako usporediti film iza kojeg su dvije godine predanog timskog rada i nešto što je nastalo u tjedan dana, no birali smo po kvaliteti i svi izabrani filmovi zaslužili su biti u selekciji“.

Brojni sadržaji na više lokacija

Uz nekoliko filmova nominiranih za Oscara, festival će imati 20-ak svjetskih premijera što, rekao je Šuljić, pokazuje status Animafesta među animatorima koji za svoje premijere ne čekaju slavni Annecy koji će se održati nekoliko dana kasnije.

Za ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je 1.800 filmova iz 90-ak zemalja, među njima čak 49 hrvatskih, od kojih je osam odabrano za najjače konkurencije i 19 za Natjecanje hrvatskog filma.

Za nagrade konkuriraju afirmirani autori poput Wendy Tilby i Amande Forbis, Atsushija Wade, Joãa Gonzaleza, Elizabeth Hobbs, Josepha Piercea i Stephena Vuillemina.

Šest filmova je u dugometražnoj konkurenciji, koja će se prikazati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, 42 u kratkometražnoj, a publiku očekuje i natjecanje VR projekata, opsežan SF tematski blok, retrospektiva Williama Kentridgea, dobitnika nagrade za životno djelo, poljska animacija, Animafest PRO i Animafest Scanner, radionica Rise & Shine, izložbeni program, Program za djecu i mlade, retrospektiva Aleksandra Marksa, program Iz majstorskih radionica.

Izvor: Agencije