Berlinale posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima

U programu festivala u Berlinu je i devet filmova, uglavnom dokumentarnih, o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući ‘Superpower’, glumca i reditelja Seana Penna.

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine održava se u februaru (EPA)

Međunarodni filmski festival Berlinale, koji se održava po 73. put, ove će godine biti posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima, javlja AFP.

Festival pokazuje svoju posvećenost slobodama sa mnogo većom publikom i zvijezdama nego prethodnih godina zbog ograničenja tokom pandemije, prenosi Beta.

Veliki evropski filmski događaj, prvi u kalendaru pred Kanski festival u maju i Venecijanski u septembru, Berlinale počinje u četvrtak i traje do 26. februara, a održava se godinu dana od početka ruskog napada na Ukrajinu.

„Ove godine, više nego ikada, biti dio Berlinalea znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći“, izjavio je Carlo Chatrian, jedan od direktora festivala.

I Zelenski u filmu Seana Penna

U programu je i devet filmova, uglavnom dokumentarnih, o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući Superpower, glumca i reditelja Seana Penna.

Oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film kada je ruska invazija počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u to vrijeme pohvalio Pennovu hrabrost.

Iran će također imati svoje mjesto na Berlinaleu koji ima za cilj da bude glas umjetnika u otporu. Nekoliko filmova o toj zemlji bit će prikazano u posebnim sekcijama festivala sa diskusijama o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru posle smrti mlade Iranke kurdskog porijekla i potom se pretvorio u proteste protiv tamošnjih vlasti.

Nagrada za serije od ove godine

Američki reditelj Steven Spielberg će doći u Berlin da predstavi svoj film The Fabelmans te će biti nagrađen počasnim Zlatnim medvjedom za karijeru koja je promijenila historiju kinematografije sa filmovima kao što su E.T. (1982), Bliski susret treće vrste (1977), Schindlerova lista (1993), Spašavanje vojnika Ryana (1998) i serijal o Indiani Jonesu.

Festival će otvoriti američka romantična komedija She Came to Me, rediteljice Rebecce Miller.

Na programu festivala je i dokumentarni film o bivšem njemačkom teniskom šampionu Borisu Beckeru, puštenom iz britanskog zatvora sredinom decembra nakon što je odslužio kaznu za finansijske prestupe.

Ove godine je ustanovljena Nagrada za serije, koja će biti dodijeljena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Prestižne nagrade

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine održava se u februaru.

Na festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Grand Prix žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na festivalu se dodjeljuje i nagrada za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su 2020. godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, poslije otkrića da je bio povezan sa nacizmom.

Izvor: Agencije