Zagreb Film Festival donosi 115 filmova na nekoliko lokacija

U međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je osam filmova, kratkometražni program – Kockice donosi osam filmova, a konkurencija međunarodnog ‘kratkog metra’ njih 10.

Zagreb Film Festival će biti održan od 6. do 12. novembra (Pixsell)

Programski bogato i raznovrsno, 21. izdanje Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, donosi od 6. do 12. novembra ukupno 115 filmova na nekoliko zagrebačkih lokacija.

Dugometražna konkurencija, zbog sanacije gradskih kina, prikazivat će se u CineStaru Branimir, a program će biti još u kinima SC i Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu KIC, te online na kinoeuropa.hr i croatian.film, najavio je Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

„U programima ‘Ponovno s nama’ i ‘Velikih 5’ donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima“, dodao je.

Festival otvara ‘Sedmo nebo’

U međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je osam filmova, a festival otvara dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo, razvijan na ZFF-ovoj radionici „Moj prvi scenarij“.

Tu su i 20.000 vrsta pčela, autorice Estibaliz Urresola Solaguren, u kojemu glumi devetogodišnja Sofía Otero, najmlađa dobitnica Srebrnog medvjeda u historiji Berlinskog filmskog festivala, dok s nagradom publike Sundancea stiže Radikalno Christophera Zalle.

Teme odrastanja pokriva Ekskurzija Une Gunjak i Kako se poseksati Molly Manning Walker, dok Lost Country Vladimira Perišića, prati mladića koji se mora suprotstaviti majci, glasnogovornici srpske korumpirane vlade.

Romantična drama Prošli životi Celine Song najavljuje se kao suptilna i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), dok je film islandske redateljice Ninne Pálmadóttir Sami u Reykjaviku nastao prema scenariju Rúnara Rúnarssona.

U glavnom programu izvan konkurencije dva su nagrađivana regionalna filma – historijski triler Čuvari formule Dragana Bjelogrlića te Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog. Bit će  prikazan i kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963. godine, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Nema ni programskih knjižica, ni plakata

Kratkometražni program – Kockice donosi osam filmova; konkurencija međunarodnog kratkog metra njih 10; takmičarski program „Ponovno s nama” donosi filmove autora iz prethodnih ZFF-ovih glavnih programa; festival KinoKino predstavlja izbor filmova koji će se takmičiti za nagradu dječjeg žirija.

Program Industrije, s nizom masterclassova, radionica, panel-diskusija i dva pitching foruma, ugostit će niz uglednih filmskih profesionalaca te dva izlaganja u suorganizaciji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

ZFF nastavlja razmišljati „zeleno“ – katalog postoji samo u digitalnom obliku, nema ni programskih knjižica, neće biti plakata, a uvedena je festivalska mobilna aplikacija. Cijene ulaznica kreću se od tri do pet eura, u pretprodaji, od 18. oktobra do 5. novembra niže su za jedan euro, prenosi Hina.

Izvor: Agencije