Čitanjem imena ubijenih Srebreničana SARTR obilježio 11. juli

Performansom čitanja imena čuvamo kulturu sjećanja i podsjećamo na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin, poručuju iz SARTR-a.

Članovi ansambla SARTR-a su u saradnji sa Historijskim muzejom čitali imena svih žrtava genocida u Srebrenici (EPA)

Posljednjih 10 godina Sarajevski ratni teatar (SARTR) performansom Ostavi trag u njihova sjećanja obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i završava pozorišnu sezonu.

Tako su i ove godine članovi ansambla u saradnji sa Historijskim muzejom čitali imena svih žrtava genocida u Srebrenici.

Performansom čitanja imena čuvamo kulturu sjećanja i podsjećamo na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin, poručuju iz ove pozorišne kuće.

‘Ostavi trag u njihova sjećanja’

“Prvi put sam bila u Srebrenici 2013. godine kada sam zajedno sa svojim kolegama i prijateljima osjetila da kao umjetnici imamo potrebu ostaviti trag u sjećanjima. Kultura sjećanja i moja lična potreba za opomenom je jedna od mojih obaveza”, kaže glumica Maja Salkić.

Za mene i za moje kolege u SARTR-u 11. juli je dan kada se okupimo i zajedno sa građanima Sarajeva izgovorimo 8.372 imena, podsjetimo i opomenemo svijet da se više nikada i nigdje zločini ne smiju ponoviti”, dodaje.

Izvor: Agencije