‘Čekaj me’, dokumentarni film na AJB

Film o starenju i porodičnim vezama, o tankoj liniji između ljubavi, osjećaja dužnosti i žrtvovanja.

Film Čekaj me premijerno je prikazan u regionalnoj konkurenciji ZagrebDox 2021. te u takmičarskom programu raznih festivala, gdje je osvojio značajne nagrade: Liburnia Film Festival 2021, Dani hrvatskog filma 2021. – najbolja režija (Damir Markovina), AJB DOC Film Festival 2021. – najbolji film (glavna festivalska nagrada), Filmski festival Slobodna Zona 2021. – posebno priznanje žirija, Međunarodni filmski festival Underhill Fest 2021, Oktavijan za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film 2022.

Sinopsis:

Čekaj me je film o nastojanjima moje majke da olakša posljednje dane bakinog života na račun vlastitog. To je priča o generaciji koja je izgradila državu u kojoj sam rođen i njihovim nasljednicima, koji su od nje stvorili takozvanu atomiziranu regiju koju danas nastanjujemo i čije granice neprestano prelazimo iz osjećaja ljubavi, nostalgije, radi poslovnih ili porodičnih veza. Ovo je film o starenju i porodičnim vezama, o tankoj liniji između ljubavi, osjećaja dužnosti i žrtvovanja.

Biografija:

Damir Markovina

Damir Markovina rođen je 29. decembra 1973. u Beogradu. Osnovnu školu, Gimnaziju “Aleksa Šantić” i Srednju muzičku školu završava u Mostaru. Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za glumu, upisuje 1993, a završava 2000. Član je ansambla Drame HNK-a Zagreb od 2002. godine. Od 2018. pohađa MA studij filmske i TV-režije, smjer Dokumentarni film, također na ADU u Zagrebu. Učestvuje u nastanku više TV-serija i filmova kao glumac, pridruženi producent i scenarista.

Autor je scenarija za kratki igrani film Rom/Kom (2011) i jedan od producenata nagrađivanog filma i TV-serije Ti mene nosiš (2015). Autor je drama Tukolovka i Paščad, a za potonju je dobio nagradu Ministarstva kulture Marin Držić za novi dramski tekst 2016. godine. Njegov kratki dokumentarni film Šihta (2019) prikazan je u Takmičarskom programu studentskog filma Sarajevo Film Festivala 2019. godine. Član je HDFD-a i SPID-a.

Producent: Damir Markovina

Direktor fotografije: Damir Markovina

Montažer: Elena Radošević

Dizajn zvuka: Nina Džidić-Uzelac

 

Izvor: Al Jazeera