Zemaljski muzej BiH kao nastavna i naučna baza UNSA

Na taj način sistemski će se riješiti veći dio finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, najstarije muzejske institucije u Bosni i Hercegovini.

Zemaljski muzej BiH predstavlja najstariju muzejsku instituciju u BiH koja zbirkama i arhivskom građom materijalno svjedoči o historiji ovih prostora (Al Jazeera)

Vlada Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu da ta muzejska institucija bude proglašena naučno-nastavnom bazom UNSA.

“Krećemo u proces spajanja dvije najvažnije naučno-istraživačke ustanove u BiH, Univerzitet u Sarajevu i Zemaljski muzej BiH. Nakon završetka procesa, Zemaljski muzej BiH bit će proglašen naučno-nastavnom bazom UNSA”, kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na konferenciji za medije.

Na taj način, pojasnio je, sistemski će se riješiti veći dio finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, ali će će također kroz saradnju te dvije institucije, nauku i istraživanje pružiti mogućnost rasta i razvoja, prenosi Fena.

“Zemaljski muzej je blago BiH i od sada ćemo ga tako i tretirati. Kroz naučno-istraživački rad ćemo spojiti dvije najvažnije ustanove u cijeloj BiH. Vlada KS ima privilegiju da pomogne u tom procesu”, zaključio je Forto.

Novi model saradnje

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je kazao da ih je nebriga državnih organa koji su dužni da brinu o Zemaljskom muzeju BiH potakla da na UNSA iznađu model saradnje, te da blago koje baštini taj muzej približe studentima i široj akademskoj zajednici, posebno mladim istraživačima.

Škijelj naglašava da se ovom inicijativom stvara novi put i otvaraju nova vrata za budućnost istraživanja silne građe koje su generacije istraživača u Zemaljskom muzeju BiH prikupljale, obrađivale i muzejski prikazivale čitavom svijetu duže od 130 godina.

Najavio je da će podnijeti pisanu inicijativu prema jednom broju organizacionih jedinica sa upitom da se izjasne da li podržavaju Inicijativu da Zemaljski muzej BiH bude nastavna i naučna baza Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga će Senat UNSA krajem januara na sjednici donijeti odluku da Zemaljski muzej BiH proglasi nastavnom i naučnom bazom UNSA jer je ocijenjeno da je on neophodan za veliki broj studijskih programa na Filozofskom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Akademiji likovnih umjetnosti i druge.

Škrijelj je pojasnio da će s odlukom Senata UNSA ići na Upravni odbor UNSA i time zvanično krunisati odluku da je Zemaljski muzej nastavna i naučna baza UNSA. To će, kazao je, stvoriti preduslove da u predstojećem periodu potpišu ugovor između UNSA, Zemaljskog muzeja BiH i Vlade KS, da urede međusobne odnose.

Nemjerljiv naučno-istraživački značaj muzeja

Ovom inicijativom, ocijenio je on, dolaze bolji dani za Zemaljski muzej BiH i Univerzitet u Sarajevu u domenu saradnje koja će biti intenzivnija.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić smatra da je ova inicijativa dokaz da je za svaki problem moguće pronaći rješenje, te zahvalio svima što su u ovom slučaju iznašli modalitet.

“U dogovor, inicijativu, ulazimo kao ravnopravan partner sa Univerzitetom koji ima puno zaposlenih, sa više organizacionih jedinica i većim budžetom. Mi imamo malo zaposlenih, bez budžeta, ali ono što imamo je struktura koja savršeno funkcionira više od 130 godina. Ovim dogovorom nećemo narušiti strukturu i nadamo se da će doći do značajnog unapređenja, ne samo u korist Muzeja ili Univerziteta već u korist društva”, zaključio je.

Izrazio je nadu da će inicijativom biti otvorena mogućnost da se u narednom periodu popune radni kapaciteti Zemaljskog muzeja BiH, unaprijedi njegova djelatnost i time otvore mogućnosti za brojne kvalitetnije saradnje, naučna istraživanja i druge djelatnosti koje Muzej baštini.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, predstavlja najstariju muzejsku instituciju u BiH koja zbirkama i arhivskom građom materijalno svjedoči o historiji ovih prostora. Uloga i naučno-istraživački značaj tog muzeja su nemjerljivi, a tokom decenija postojanja baštinio je najznačajniji dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije