SFF: Dodijeljene nagrade Srce Sarajeva za TV serije

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri od 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije.

Posebno dizajnirano Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju dobila je TV serija Porodica (SFF)

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine održana je svečana ceremonija dodjele nagrada najboljim ostvarenjima u kategoriji TV serija na 27. Sarajevo Film Festivalu.

Posebno dizajnirano Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju dobila je TV serija Porodica, dok je nagradu za najbolju komediju dobila TV serija Dnevnik velikog Perice.

Najboljim kreatorom proglašen je Bojan Vuletić, kreator serije Porodica.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca u TV seriji dobio je Boris Isaković za ulogu u seriji Porodica, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić za ulogu u seriji Grupa.

Boris Isaković i Jasna Đuričić (SFF)

U kategoriji Srce Sarajeva – Zvijezda u usponu nagradu je dobila Ivana Zečević za ulogu u seriji Grupa.

Za nagrade Srca Sarajeva za TV serije 27. Sarajevo Film Festivala bilo je nominirano 16 serija. Ceremoniju je vodio glumac i TV voditelj Tarik Filipović.

Među nominiranima na ceremoniji dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festivala bili su: Uroš Tomić, Bojan Vuletić, Matevž Luzar, Miodrag Sila, Albino Uršić, Jana Bjelica, Petar Petkovski, Kaja Šišmanović, Ivana Zečević, Jasna Đuričić, Mirjana Karanović, Jelena Miholjević, Olga Pakalović, Nika Rozman, Nada Šargin, Jovana Stojiljković, Feđa Štukan, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza, Filip Đurić, Boris Isaković, Gordan Kičić, Nina Radulović Lečić, Anita Todorović, Marina Malević Ćurić, Boban Jevtić, Ivana Miković i Saša Hajduković.

Ivana Zečević. dobitnica zagrade Srce Sarajeva – zvijezda u usponu (SFF)

Za nagrade Srca Sarajeva za TV serije konkuriralo je 16 serija: Grupa, Jezero, Južni vetar, Kalup, Klan, Kosti, Močvara, Novine (3. sezona), Porodica, Porodica Markovski, Senke nad Balkanom, Tajkun, Crno-bijeli svijet (4. sezona), Dnevnik velikog Perice, Mama i tata se igraju rata i Zlatni dani.

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri od 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri je nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.

Sarajevo Film Festival uspostavio je novu kategoriju nagrada Srca Sarajeva za TV serije sa željom da promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice, te da potakne njihov međunarodni plasman.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO