‘Humanost pred sudom’, dokumentarni film na AJB

Dok prati Salama, optuženog za krijumčarenje ljudi, nakon što je pomagao izbjeglicama na Lezbosu, ovaj dokumentarni film postavlja pitanje: Je li spašavanje života krivično djelo?

Film Humanost pred sudom je bio selektovan i prikazan u Takmičarskoj selekciji trećeg izdanja AJB DOC Film Festivala.

Nakon što je izbjeglička kriza pogodila Evropu, mladi Danac Salam putuje u Grčku kako bi volontirao. Spašavanje izbjeglica iz Egejskog mora postaje njegov poziv. Međutim, dok je jedne noći pokušavao pronaći porodicu izgubljenu na moru, Salama hapse. Optužen je za krijumčarenje ljudi i zabranjeno mu je napustiti Grčku. Ako ga proglase krivim, mogao bi provesti ostatak života iza rešetaka grčkog zatvora. U kolijevci demokratije Salamov predmet postavit će smjer kojim će se kretati evropska humanost. Presudom će biti odlučeno je li spašavanje života krivično djelo.

Reditelj Jonas Bruun

Jonas dobro poznaje svijet antropologije jer je diplomirao u toj oblasti. Njegovo upoznavanje sa stvaranjem dokumentarnih filmova počelo je praksom u Danskoj dokumentarnoj produkciji. Od tada je radio na nekoliko dokumentarnih filmova s najboljim nordijskim autorima, učeći od majstora kao što su Phia Ambo, Eva Mulvad i Pernille Rose Grønkjær. Sada je spreman napraviti prvi korak i samostalno snimiti svoj prvi veliki film.

Producentica Malene Flindt Pedersen

Malene Flindt Pedersen suosnivačica je i vlasnica kompanije Hansen & Pedersen od 1998. godine.  Od 2006. do 2012. bila je šefica Odjela za razvoj, kratki i dokumentarni film na Danskom filmskom institutu.

Koproducirala je niz nordijskih dokumentarnih filmova, od kojih su posljednji: …kad skreneš pogled, rediteljice Phie Ambo, Rezači jezika, rediteljice Solveig Melkeraaen (koprodukcija), Prirodni poremećaj, reditelja Christiana Jepsena, Dobre stvari čekaju, rediteljice Phie Ambo i Cirkuska dinastija, reditelja Andersa Riis-Hansena.

Izvor: Al Jazeera