‘Nevjerovatno putovanje’, dokumentarni film na AJB

Pod dramatičnom opsadom u Sarajevu, Košarkaški savez BiH putem sporta pokušava smjestiti BiH na kartu svijeta. Misiju je vodio Mirza Delibašić.

April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije.

Među njima je i Košarkaški savez BiH. Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta.

Misiju je vodio Mirza Delibašić, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak.


Dokumentarni film Nevjerovatno putovanje Álvara González-Allera i Olivera Valente imao je svjetsku premijeru na AJB DOC 2019. u selekciji AJB prikazuje, gdje osvaja nagradu publike. Nastao je u koprodukciji s AJB i premijerno je prikazan na Al Jazeeri Balkans 13. februara 2021. 


Biografije reditelja

Oliver Valente (Ustupljeno Al Jazeeri)

Oliver Valente je sineast koji živi i radi u Berlinu. Porijeklo mu je škotsko i italijansko, ali je rođen i odrastao u istočnoj Africi. S više od trinaest godina rada u filmskoj i televizijskoj industriji, Oliver je stekao bogato iskustvo angažmanom na različitim projektima – od visokobudžetnih holivudskih ostvarenja do malih, nezavisnih dokumentarnih filmova.

Također je snimao i režirao komercijalne sadržaje za brendove kao što su Sony, VW, Nike i Levis. Kao pomoćnik režisera učestvovao je u stvaranju nekoliko igranih filmova, među kojima su “Elizabeta: Zlatno doba” i “Lady Godiva”.

Radio je kao snimatelj i producent reality programa u Africi i Evropi, među kojima je i “The Amazing Race”. Snimio je i režirao niz videozapisa za američku novinsku agenciju Vocativ te bio značajno angažovan u sportskim emisijama – četiri puta je učestvovao u izvještavanjima uživo s olimpijskih igara, dva puta s panameričkih i nekoliko puta bio urednik i producent manjih sportskih događaja na svjetskom prvenstvu.

Álvaro González-Aller (Ustupljeno Al Jazeeri)

Álvaro González-Aller španski je scenarista i novinar nastanjen u Tokiju. Ima više od sedamnaest godina profesionalnog iskustva u audiovizuelnom sektoru. Od 2014. do 2019. živio je u Sarajevu, gradu koji će mu uvijek biti u srcu.

Pisao je scenarije svih formata za najznačajnije javne i privatne španske TV-kuće, dokumentarne filmove, kulturne magazine, zabavne i reality emisije, televizijske filmove ili drame, koje su dobile međunarodna priznanja i nagrade.

Režirao je i dokumentarnu seriju koja se fokusira na svijet nogometa i dva puta bio dio tima zaduženog za televizijsko izvještavanje s olimpijskih i panameričkih igara.

Izvor: Al Jazeera