‘Galeb’, dokumentarni film na AJB

Film Galeb iz 2020. bavi se Titovim putovanjima na brodu Galeb, jedinstvenim u savremenoj političkoj historiji, na kojima je Tito dogovorio okupljanje Pokreta nesvrstanih, najveće asocijacije zemalja nakon Ujedinjenih naroda na svijetu.

Dokumentarni film Galeb Ivana Živkovića Žike je bio selektovan i prikazan u Takmičarskoj selekciji AJB DOC 2020.


Žikin dokumentarni film Galeb iz 2020. bavi se Titovim putovanjima na brodu Galeb, jedinstvenim u savremenoj političkoj historiji, na kojima je Tito dogovorio okupljanje Pokreta nesvrstanih, najveće asocijacije zemalja nakon Ujedinjenih naroda na svijetu.

Ivan Živković Žika je reditelj, producent i novinar.

Rođen je u Šibeniku 1982. Fakultet političkih nauka završio je u Zagrebu. Kao novinar objavljuje u Večernjem i Jutarnjem listu u Hrvatskoj.

Ivan Živković Žika (Ustupljeno Al Jazeeri)

Njegov prvi dokumentarni film je Ćiro iz 2010, a bavi se legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem u ulozi selektora Bosne i Hercegovine.

Producirao je dokumentarnu tetralogiju Varoški amarcord. Od četiri filma iz serijala Žika je režirao tri. Vodeći film u tom serijalu, koji Živković rediteljski potpisuje, priča je o zajedničkom djetinjstvu fantastičnog trojca popularne kulture Jugoslavije: Miše Kovača, Arsena Dedića i Vice Vukova, provedenog u siromašnom šibenskom Varošu.

 

Izvor: Al Jazeera